Bemutató

2020.10.09. 11:30

Kanadai milliomosra várva

Ma este ismét egy új produkciót láthat a Bartók nagytermében a bemutató közönsége. A Dollárpapa címet és a pénz komédiája alcímet viselő előadás a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, az egri Gárdonyi Géza Színház és a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház közös produkciója.

Balla Tibor

Fotó: LI

Gábor Andor üdén fanyar humorral írta meg a „pénz komédiáját” 1917-ben. Negyven évvel később Rajz János felejthetetlen filmes alakításával lett igazán ismertté a vígjáték. Színházunknak a címszerepre Papp Jánost sikerült megnyerni.

Apa és lányai: Házi Anita, Jókai Ági és Sipos Imre

A koprodukciót illetően Őze Áron, a darab rendezője a salgótarjáni és a dunaújvárosi színház együttműködését „nagy találkozásként” értékeli: Nagyon jól dolgozó, tehetséges, csapatszellemű kollégákat kaptunk ebben a produkcióban, nagy fúzió történt a két társulat között. Utána elindul egy komoly egyeztetés, hogy mikor, hová utazzon a díszlet, a jelmez, a kellékek és a színészek. De véleményem szerint a koprodukcióknak nagy jövőjük van, mert egyrészt valamiféle összefogást jelent, másrészt anyagilag is sokat lehet spórolni, jószerivel harmadolódik a költség. Arról nem is beszélve, hogy a kulturális minisztérium sok olyan pályázatot ír ki, ahol ilyen koprodukciókkal lehet pályázni. Mi is pályáztunk, és nyertünk is.

Amikor már a fűszeres sem akar tovább hitelezni. Polgár Lilla és Szemán Béla a darabban
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Mondhatni, hogy ez egy prózai darab, egy édes, aranyos történet, ugyanakkor az alcíme a pénz komédiája, összességében egy keserédes történetről van szó, de szépen meg van fűszerezve kuplékkal és sanzonokkal, hiszen a huszas években járunk. Így aztán azt is mondhatom, hogy ez egy zenés darab lett. A kuplék, sanzonok világában én is úszkáltam színészként. Itt azért a próza sokkal fontosabb szerepet kap, és elképesztő karaktereket kell tudni felmutatni.

A Dollárpapa: Papp János

A történet dióhéjban: Koltay János, a szentmártoni gimnáziumi tanár és családja teljesen eladósodott. Körbetartoznak a fűszeresnek, a suszternak, a banknak, még a cselédlánynak is. Igyekeznek mindenkit meggyőzni, nem lesz gond, hamarosan hazatér a Kanadába kivándorolt nagybácsi, aki dúsgazdag, gyárai, földjei, ültetvényei, nagyvállalatai vannak, és ő elrendezi a család adósságait. Sőt, a kisvárost felvirágoztatja. De hamar kiderül: a „dollárpapa” szegény, mint a templom egere. Az összes vagyona néhány dollár. Szereplők: dr. Szekeres Jenő – Jegercsik Csaba, Hoffmann Tamás – Papp János, Koltayné – Kovács Vanda, Koltay – Sipos Imre, Gizi – Házi Anita, Kató – Jókai Ági, Főispán – Jakab Csaba, A főispán fia – Vrabecz Botond, Rosenthal orvos / Szalavec rendőrkapitány – Kiss Attila, Bottlik bankár /Róth fűszeres – Szemán Béla, Brenner bankár / Pénzbeszedő – Farkas Zoltán, Csarada közjegyző / Hrabovszky képviselő – Albert Péter, Rozál cseléd – Polgár Lilla, Zongorista – Tótin Katalin. Látványtervező: Kovács Yvette Alida, koreográfus: Németh Eszter, rendező: Őze Áron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában