Csiki Emese, Keserue Zsolt és Móder Rezső elismerése

2020.09.05. 16:00

Belátások – díjátadó és finisszázs a Kortársban

Számos jó és remek alkotásnak adott helyet a kétévente jelentkező kollektív dunaújvárosi tárlat az elmúlt hónapokban a Kortárs Művészeti Intézetben. A Belátások címmel jelentkező gyűjtemény az aktuális szűkös keretek között is szolgálta a korábban megfogalmazott célt: látleletet adni az éppen aktuális „újvárosi” művészeti szcénáról. Pénteken este a szakavatott zsűri mondhatta el véleményét a Belátások terméséről.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

A díjátadó felvezetéseként Deák Nóra, az intézmény igazgatója elmondta, izgalmas és népszerű tárlatot tudhat maga mögött a Kortárs Művészeti Intézet, amely ezúttal szakított az utóbbi évtizedek hagyományaival, és tematikus tárlatként pozicionálta az aktuális kollektív kiállítást. A szervezők arra kérték a dunaújvárosi, valamint a városhoz kötődő alkotókat, hogy a beadásra kiválasztott alkotások kapcsolódjanak a 70 évvel ezelőtt elkezdődött városépítéshez, a város múltjához.

– Összességében elmondható, hogy az előzetes elképzelésünk bevált, a képzőművészek alkotásai fontos, a város múltjához szervesen kapcsolódó motívumokat, eseményeket és egyéni történeteket idéztek fel – fogalmazott Deák Nóra.

Tárlatzáró közönség a Kortárs Művészeti Intézetben – maszkban, fegyelmezetten
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Pintér Tamás, a város polgármestere a díjak átadása előtt hangsúlyozta, Dunaújvárost rendre sportfővárosként említik, ám a település egyben a művészetek városa is, ennek kiváló példája e kiállítás is, amelyen számos olyan alkotó munkái szemlézhetők, akik rangos hazai és nemzetközi elismerésekkel bírnak.

A kollektív tárlat díjairól ezúttal is rangos szakmai zsűri döntött: Huth Júliusz művészettörténész, Pilinger Erzsébet művészettörténész, a Knoll Galéria vezetője, Sárai Vanda művészeti író, független kurátor.

A kollektív tárlat fődíját, a Dunaújváros Megyei Jogú Város elismerését Keserue Zsolt vehette át, a Dunaújvárosi Művészetért Alapítvány elismerését a betegségéből lábadozó Móder Rezső Munkácsy-díjas alkotó érdemelte ki, míg a legígéretesebb dunaújvárosi alkotónak járó elismerést Csiki Emese festő-grafikus vehette át.

A zsűri szöveges értékelésében kiemelte, mindhárom díjazott alkotó jelentős szerepet tölt be a helyi művészeti életben.

A kollektív tárlat Jobbágy Bernadett és Kiss Rebeka Petra Majdnem tökéletes című performanszával zárult.

A városépítés kezdetére is fókuszált az idei tárlat

2020-ban a városépítés kezdeteinek hetvenedik jubileumára hangolt tematikával jelentkezett a Dunaújvárosi Tárlat a KMI-ben.

A kiállító alkotók: Balla Attila, Baráth Adél, Borgó, Csiki Emese, Csikós Árpád, Endrődy ­Orsolya, Éri Jenő, Farkas Éva Mária, Feltóti Sándor, Gáspár Aladár, Gombos István, Hegyi Béla, Horváth Helga, Ihász ­János, Jobbágy Bernadett, ­Kaszás Tamás, Kelemen ­Marián Éva, Kiss Anna, ifj. Koffán Károly, Kiss Ervin Gábor, Kosztolányi György, Keserue Zsolt, Martinkó Márk, Melkovics Tamás, Móder Rezső, Palotás József, Páhi Péter, Pók Tímea, Simon Tamás, Szundi Gábor, Tábori Csaba, Vachter János, Várnai Ágnes, Várnai Gyula.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában