Az Örömódával megénekeltetik a közönséget is

2020.08.03. 11:30

Kellemes, nyáresti, zenés piknik Beethovennel Beethovenről

Hosszú kihagyás után nyáresti zenés szabadtéri rendezvényt tartottak július 31-én délután a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár teraszán Beethoven születésének kétszázötvenedik évfordulója alkalmából.

Török Tímea

Fotó: LI

A kisváros lakói láthatóan nagy örömmel fogatták a szabadtéri találkozásra kínálkozó lehetőséget, mert a zenés piknikre nagyon sokan voltak kíváncsiak, nemhogy a terasz, de az épület mögötti liget padsorai teljesen megteltek a zenekedvelőkkel. Természetesen a járványügyi készültségre tekintettel egymástól megfelelő távolságra elhelyezkedve. A piknik jellegről alapvetően minden résztvevő maga gondoskodott, de frissítő utánpótlást a helyszínen alkalmilag működő büfében is lehetett vételezni.

A zenés piknikrendezvény alapvetően a Rácalmási Glória Kamarakórus (képünkön) sajátja, a művelődési ház mint helyszín kapott a felkérésükben szerepet
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Az intézményvezető, Kundra Anikó a helyszínen kérdésünkre elmondta, hogy a Nyáresti zenés piknik Beethovennel Beethovenről című rendezvény alapvetően a Rácalmási Glória Kamarakórus sajátja, a művelődési ház mint helyszín kapott felkérésükben szerepet.

– A pandémia utáni időszakban úgy tapasztaltuk, mindenki ki van éhezve a közösségi rendezvényekre, ezért nagy örömmel adtuk a helyszínt. A Rácalmási Glória Kamarakórus egyébként most szerepel először ilyen módon.

A Glória Kamarakórus is tevékeny részt vállalt a művelődési ház kertjében pénteken este megtartott évfordulós programban

Érdekes programjuk egy olyan zenés beszélgetés Beethovennel Beethovenről, ahol a moderátor Gyalus Boglárka számos érdekességet mesél el a híres zeneszerzőről, képekkel, festményekkel, zenerészletekkel illusztrálva a mondanivalót. Sőt, a produkciót színesítve zongorán közreműködik Péczi Adrienn, és a kórus is tevékeny részt vállal majd, de a közönség sem maradhat ki, mert az Örömódával megénekeltetik a közönséget is – mondta el Kundra Anikó, a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár vezetője.

Sokan kilátogattak a piknikre, egy kellemes estét töltöttek együtt

A rendezvény az érdeklődők számára érdekes zenetörténeti ismertetővel kezdődött. Mint megtudhatták a zenebarátok, az életrajzát tekintve is izgalmas Beethoven a bécsi klasszika – Mozart és Haydn mellett – három nagy alakjának egyike. Flamand eredetű családban született, édesapja udvari muzsikus, aki hamar felismeri fia tehetségét, és Mozarthoz hasonló csodagyereket próbál belőle nevelni. De sikertelenül, Mozart szöges ellentéte, soha nem visel rizsporos parókát, zsabós inget. Inkább lázadó alkatú zenész, majd fiatalon megjelenő siketsége első jelei után még inkább magába forduló zeneszerzővé válik.

Gyalus Boglárka számos érdekességet mesélt el, illusztrálta is azt

Számos magyar vonatkozás is szerepel a híresség önéletrajzában. A két legérdekesebb, hogy Beethoven Örömódája és Kisfaludy Magyar szüretelő éneke dallamvezetésének hasonlósága vitathatatlan. De magánéletével is kötődött hazánkhoz, például a martonvásári grófkisasszony iránti halhatatlan szerelmével.

A résztvevők érdeklődéssel hallgatták a zenetörténeti ismertetőt is

Beethoven jelentősége azon is lemérhető, mennyire meghatározta a későbbi zenetörténet számos alakjának pályáját, de a zeneszerző alakjához kapcsolódó fontos tény, hogy az Örömóda Beethoven megzenésítésével 1985 óta az Európai Unió Himnusza is.

Az Örömódával megénekeltették a közönséget is

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában