A múlt lenyomatai

2020.05.19. 16:00

Kincseket rejtettek a szekrények Dunaföldváron

Több évtizedes dokumentumok kerültek elő a Dunaföldvári Művelődési Központban, ahol többek között rendrakásra, selejtezésre használják fel a kényszerszünetet.

duol.hu

Rég elfeledett dokumentumok, az intézmény évtizedekkel ezelőtti programjainak lenyomatai kerültek elő az elmúlt hetekben a Dunaföldvári Művelődési Központban. Pataki Dezső igazgató elmondta, hogy mivel a veszélyhelyzet miatt a közönség nem látogathatja a házat, úgy döntöttek, nekilátnak rendet rakni, selejtezni. A szekrények mélyéről előkerült sok olyasmi, amitől könnyű szívvel megváltak, ám számos érdekesség is, írja a teol.hu.

Dunaföldvári üzemek tablói, régi fotók az intézmény kulturális csoportjairól, valamint oklevelek, emléklapok, plakettek és serlegek, amelyekkel például a színjátszókat, a bábcsoportot ismerték el különböző regionális és országos rendezvényeken. Húsz-huszonöt éves programfüzetek, prospektusok is újra a dolgozók kezébe kerültek, a régi moziból örökölt szekrény pedig a hetvenes-nyolcvanas évek moziműsorait, plakátjait rejtette. Előkerült egy vörös, aranysujtásos asztalterítő is rajta a régi címerrel, amely a rendszerváltás előtt lehetett a dunaföldvári rendezvények állandó kelléke. A kincseket megőrzik az utókor számára, de már most is megtekintheti őket bárki, ugyanis a dokumentumokról készült fotókat folyamatosan töltik fel a művelődési központ Facebook-oldalára. De például várostörténeti kvízekkel is várják az érdeklődőket a közösségi oldalon.

Az asztalterítő a rendszerváltás előtt lehetett állandó kellék (Fotók forrása: Facebook)

Pataki Dezső elmondta, hogy a kényszerleállás lehetőséget adott arra is, hogy kifessék a helyiségeket, illetve még az év elején döntött a képviselő-testület arról, hogy fedezetet biztosít a város a színházterem és a színpad klimatizálásához. A berendezést szintén ezekben a napokban szerelik fel, így mire visszatérhetnek a csoportok az intézménybe, már kellemesen hűs környezetben folyhatnak a próbáik. Az igazgató hozzátette, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot a klubokkal, a közösségekkel, hiszen kölcsönösen hiányolják egymást. Ezt kifejezésre is juttatták, amikor a Közösségek Hetéhez kapcsolódva, az intézmény udvarán májusfát állítottak, amelyet papírszívekkel díszítettek, rajtuk a csoportok nevével.

A színjátszókról több kép is előkerült

Kisebb közösségek ugyan már megjelenhettek, így például a fiatalabbak által kedvelt gymstick és az idősek körében népszerű meridiántorna is volt az udvaron a közelmúltban, persze az egészségügyi előírások betartása mellett.

Ahogy mindenütt, a Dunaföldvári Művelődési Központban is sok rendezvény maradt el tavasszal, és a nyári programjaikat is le kellett mondani. Pataki Dezső azonban bízik benne, hogy az őszi terveiket már meg tudják valósítani.

Mesét olvasnak a gyerekeknek

A könyvtár tavaly költözött új helyre, és az intézményegység munkatársai most például a régi könyvek rendszerezését végzik, illetve otthon is megoldható feladatokat látnak el. Kölcsönzésre is van lehetőség, az előzetes igénylés után a csomagot összeállítják, a 65 éven felüli olvasóknak házhoz viszik, a fiatalabbak pedig a bejáratnál tudják átvenni a könyveket. Esténként egy-egy mesével is kedveskednek a gyerekeknek, amelyet a dolgozók olvasnak fel, és az erről készült felvételt feltöltik a Face­bookra.

Borítókép: Pataki Dezső, a művelődési ház igazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában