Fájó pont, hogy elmaradnak az értékes, érdekes rendezvények

Bár több mint két hónapja zárva van az Intercisa Múzeum a nagyközönség előtt, a dolgozók végzik a szokásos munkájukat, a csapat – a gondnoktól a takarítónőn át a gazdaságis kollégáig mindenki – dolgozik.

Balla Tibor

20190708 Ásatás Dunaújváros Kőtár ZsE DH Ásatásokat végeznek Dunaújvárosban a Római Kőtárban a Limes előzetes feltárását végzik

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

– Nekünk törvényi előírások szabják meg, hogy mit kell végeznünk – kezdte mondandóját Farkas Lajos, a múzeum igazgatója. A régészek végzik a régészeti megfigyeléseket, mert továbbra is folytatódnak a csatornázási munkák, illetve ha bármilyen építkezés van, ami nagyobb földmunkát igényel, ott a régészeti megfigyelés kötelező. A restaurátorok is folytatják a megszokott munkát. Rengeteg anyag van, ha húsz évig dolgoznának a restaurátorok rajta, akkor is kitartana. Ők a múzeumban dolgoznak, mert a vegyszereket nem vihetik ki az épületből, ahogyan a leltárkönyveket sem.

A restaurátorokra annyi munka vár, hogy több évtizedre is kitartana
Fotók: Zsedrovits Enikő

A római kőtár és romkertben korábban előkészítették a kollégák a tavaszi nyitáshoz szükséges dolgokat, a szarkofágokról levették a fa védőburkolatokat, azóta szerencsére már megnyithatta kapuit a nagyközönség előtt. Egyébként minden ugyanúgy működik, mint „békeidőben”, csak az a komoly különbség, hogy nincsenek látogatók. Az igazgató fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy neki a látogatók hiányoznak, mert egy kulturális intézménynek akkor van értelme, ha teli van látogatókkal. Hiába vannak jelen az online térben a hónap műtárgyával és hasonló dolgokkal, a személyes kontaktust nem lehet helyettesíteni az igazgató meglátása szerint.

Farkas Lajos igazgatónak nagyon hiányoznak a látogatók

Farkas Lajos elmondta, senkit nem kellett elküldeni, sem béreket csökkenteni. Mint mondta, amúgy is nagyon kis létszámmal dolgoznak, és eddig sem volt olyan kollégájuk, akinek a munkája kizárólag a látogatókhoz kötődik. Ez a kis múzeumokra jellemző, hogy szinte mindenki mindent csinál. Miután a tevékenységükkel a minisztérium felé el kell számolniuk, náluk a munka csak akkor állna le, ha teljes kijárási tilalom lenne.

A tavasz az időszaki kiállítások szezonja lenne, de most erre eddig nem volt mód. A múzeum évente 22-24 rendezvényt tart, ebből 6-7 időszaki kiállítást. Eddig ebben az évben csak egyetlenegy van. A múzeumigazgató fájó szívügyeként emlegeti, hogy elmaradt a húsvéti játszóház, elmaradnak a táborok, elmarad a régésznap, elmaradnak az udvaron a szabadtéri koncertek, elmarad a Múzeumok Éjszakája június 27-én. Ez utóbbi is fájó pont, mert több százan szoktak ezeken a rendezvényeken részt venni. Farkas Lajos bár reménykedik, hogy minél hamarabb lecseng a járvány, de nem hiszi, hogy augusztus közepénél előbb tudnak látogatókat fogadni.

Úgy tervezik, hogy szeptemberben a város hetven­éves évfordulójának tiszteletére egy nagy időszaki kiállítást nyitnak majd, ami közel két hónapon át állni fog a tervek szerint. Arra nagyon készülnek, már gyűjtik az anyagokat, de az ezzel kapcsolatos előadások is tolódni fognak. A májusra tervezett honvédelmi kiállítás is nagy valószínűséggel átkerül a jövő évre. Ősztől sokkal több programot iktatnak be, szinte minden második héten. Ennek ellenére idén biztosan megtörik a tendencia, amióta Farkas Lajos az igazgató, a látogatói létszám mindig növekedett, most valószínűleg nem fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában