Regionális fafúvós-találkozóra gyűltek

2020.03.09. 20:00

Aki tanulja, és aki már tanítja

A dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola idén 10. alkalommal rendezte meg a regionális fafúvós-találkozót.

Balla Tibor

Fotó: LI

A találkozó egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezúttal már nem maradt ülőhely szombaton délelőtt a Sándor Frigyes zeneiskola emeleti koncerttermében.

Dr. Varga Laura Artisjus-díjas fuvolaművész, Vizsolyi Lívia Artisjus-díjas fagottművész és Maczák János klarinétművész nyitotta a találkozót
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A megjelenteket Dőr Gabriella, a dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója köszöntötte. Elmondta, a nagy múltú rendezvényt először 2002-ben Moravetz Attila, az iskola akkori klarinéttanára kezdeményezte és indította útjára, amely megyeiből regionális, klarinétból fafúvós hangszercsoportot átfogó rendezvénnyé fejlődött. Immár harmadik alkalommal Tótin István, a fúvós tanszak vezetője vállalta magára a találkozó megszervezésének áldozatos munkáját, amelyre ezúttal 25 diák nevezett Pakstól Halásztelekig terjedő távolságból.

Mihály György hangszerész gyűjteményét egy napig csodálhatták

A zeneiskolában regisztrált tehetségpontként komoly tehetséggondozó munkát folytatnak. Az ehhez hasonló alkalmakat is azért hozzák létre, hogy a tehetséges diákok lehetőséget kaphassanak. Az esemény célja a bemutatkozás, a tapasztalatcsere, a szakmai fejlődés művésztanárok bevonásával. Az összejövetel lényegében egy hangverseny formájában zajlott le, amit egy kötetlen szakmai beszélgetés követett.

Stadler Sára és Tausz Emese Vivaldi-darabbal versenyzett

A jubileumi találkozó díszvendégei, szakértői, dr. Varga Laura Artisjus-díjas fuvolaművész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Fafúvós Tanszékének tanszékvezető főiskolai docense; Vizsolyi Lívia Artisjus-díjas fagottművész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Fafúvós Tanszékének mesteroktatója, a Szegedi Szimfonikus Zenekar örökös tagja; és Maczák János klarinétművész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Fafúvós Tanszékének főiskolai docense voltak. A találkozón az ő produkcióik hangzottak el mintegy nyitányként, és annak alátámasztásaként, hogy szakmai tudásuk alapján joggal bírálhatják el a nebulók teljesítményét. Mozart divertimentójának három tételét adták elő pazarul.

Ezen a napon egy kicsit elkalandoztak a régi fúvós hangszerek világába is Mihály György hangszerész gyűjteményének segítségével, aki egynapos kiállításon mutatta be kollekciójának féltve őrzött darabjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában