Kényes vallási témákat feszegető sorozat

2020.01.07. 16:00

Ránk fér a megváltás

A Netflix tényleg nem fél semmitől. A néhány évvel ezelőtt még legnagyobb jóindulattal is csak online videótékának nevezhető stream csatorna ma már ott tart, hogy produktumait 34 kategóriában jelölték Golden Globe-ra (más kérdés, hogy csak kettőt zsebelt be).

Tóth Alexandra

Egy ilyen nagy sikerű produkció már különösebb szorongás nélkül nyúlhat kényes témákhoz, ebből a sorból rögtön ki is ragadjuk a Messiást, aminek forgatása során csoda, hogy senki nem törte lábát, nem lett tűz vagy nem ment tönkre a stáb összes kelléke...

Egy titokzatos idegenre lesz figyelmes a világ

A Messiás egy valós világban megteremtett fiktív háborús helyzettel indít. Szíriában vagyunk, azoknál a romoknál, amik Szíriából maradtak. Az USA és az ISIS hadban áll, utóbbi Damaszkuszt készül megostromolni. A nép fél, és a rettegés mellé bizonytalanság párosul. Ebben a pokoli helyzetben jelenik meg egy fiatal férfi, akit tarthatnánk forradalmárnak is, pedig sokkal többről van szó, mint egy egyszerű vezérről. Ő Al Masih, azaz a Messiás (Mehdi Dehbi). Először az első szónoklatánál láthatjuk Szíriában, ahol egyszerre babonázza és botránkoztatja meg a hallgatóit. Megváltásról beszél, Allahot dicséri, miközben több ízben is ellene beszél a Koránnak, ráadásul „performansza” kellős közepén egy hetekig tartó homokvihar veszi kezdetét, amit az emberek neki tulajdonítanak. Al Masih hamar több ezres követőtábort szerez, akiket a Szent Föld felé vezet. Erre azonban már a CIA is felfigyel, nevezetesen a vérfagyasztóan karót nyelt és irritáló Eva (Michelle Monaghan) és kezdetét veszi a harc a férfi ellen, aki ujjai köré tekeri rövidesen az egész világot. Fogást nem nagyon találnak rajta, mert egyrészt semmilyen bűnügyi nyilvántartásban nem szerepel, másrészt sorra csepegteti a „csodákat”, amik, hogy mennyire valósak vagy mennyire illúziók, azt döntsük el mi, mert megnyugtatóan és maradéktalanul nem derül ki az első évadból (mert még csak egy készült el belőle).

Al Masih Washingtonban, több ezer emberrel
Fotó: IMDB

A Messiás körül számos furcsaság körvonalazódik majd, amit jobb nem leírni, ezért – is – javasolt megnézni az epizódokat. Egy viszont tuti: a sorozat több ízben mutat fityiszt több vallási irányzatnak is, legyen az muszlim vagy keresztény, de semmiképpen sem választ, csak céloz. És a lényeg mindezek mögött bújik meg, hiszen erős kritikát fogalmaz meg arról, mennyire ráférne a világra a megváltás, s hogy bizonyos helyzetekben még a 21. század emberének is kell egy jótékony ideológiai támasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában