A koncertorgonista a határon túli településekre viszi a kultúrát

2019.12.20. 14:00

A Rákász alapítvány segít

Még szinte a fülünkben csengenek Rákász Gergely koncertorgonista hangversenyének szívet melegítő futamai, ám a fellépésének volt egy ugyancsak szívet melengető pillanata, amikor az alapítványáról beszélt.

Balla Tibor

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A kultúra nagykövete nem csak az ország határain belül lép fel. Az alapítvány története akkor kezdődött, amikor Erdélyben egyik koncertje után a polgármester a könnyeivel küszködve azt mondta: „Művész úr, ilyen itt soha nem volt, és valószínű soha nem is lesz többet.”

Rákász Gergely
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ekkor Rákász Gergely úgy gondolta, ha rajta múlik, nem így lesz. Az egész alapítványi ötlet itt kezdett körvonalazódni benne, mert ha nem a polgármester, akkor a helyi lelkész beszélt ugyanígy. A Rákász Gergely Alapítvány határon túli kis településeken (szórványban) élő magyar közösségeknek szervez hangversenyeket. Minden megvalósult koncertre úgy tekint, mint egy-egy öltésre két elszakított nemzetrész között a művészet erejével. Az alapítvány munkájában a többi között olyan világsztárok vállaltak hangversenyeket, mint Bogányi Gergely zongoraművész, vagy Sárik Péter jazz-zongorista, de elsők között mondott igent Boros Misi és Szüts Apor is a Virtuózokból. Az alapítvány fővédnökei gróf Zichy Eszter és Tolvaly Ferenc író.

Rákász Gergely koncertorgonista látványkoncertjein is gyűjt az alapítvány javára
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az olyan településekről, ahol nincsenek magas színvonalú, közösségmegtartó rendezvények, fokozott az elvándorlás. Előbb a legjobbak mennek el, aztán a jók, és egy pont után az ottmaradók már nem képesek elegendő szellemi energiát mozgósítani a méltó emberi élethez. Az alapítvány fiatal tehetségeket is hoz anyaországi koncertekre a határon túli magyar területekről. Nem csak azért, mert fiatalokat és tehetségeseket látni jó, de azért is, mert sok honfitársunk számára ezek a területek nem Kárpátalja és nem Erdély, hanem Ukrajna és Románia. A magyar szó ezt talán megoldja.

 

Hogyan segíthet, ha szeretne?

Az alapítvány céljainak támogatásával, pénzadománnyal online (rendszeres átutalási megbízással), koncerteken kihelyezett perselyben adománnyal, az adományozási lehetőség hírének terjesztésével.

A nagyságrendekről:

10 000 forint: körülbelül egy fellépő egy éjszakájának finanszírozása Erdélyben.

35 000 forint: egy koncert szervezési költsége egy határon túli településen.

50 000 forint: egy fiatal határon túli tehetség bemutatása Magyarországon (útiköltség, szállás, ellátás)

80 000 forint: egy magyar művész erdélyi hangversenyeinek útiköltsége (3–5 koncert)

100 000 forint: egy fiatal határon túli tehetség tanulmányi ösztöndíja valamely anyaországi mesterkurzuson.

500 000 forint, vagy nagyobb összeg már több cél megvalósítására alkalmas.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában