mintegy 3 ezer fellépő

2019.03.16. 19:00

Március végétől Bach Mindenkinek

Március 16. és 25. között ismét megrendezik Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Bach Mindenkinek Fesztivált.

mw

Budapest, 2018. március 24. Tihanyi Zsuzsanna zongoramûvész elõadása a Bach Mindenkinek Fesztiválon a Fõvám téri Nagycsarnokban 2018. március 24-én. MTI Fotó: Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A 2019-es programsorozat kiemelkedő fellépői között lesz Vásári Tamás, Medveczky Ádám, Hegedűs D. Géza, Harcsa Veronika és Szirtes Edina Mókus is, valamint közreműködik a Magyar Állami Operaház együttese, és a Nemzeti Filharmonikusok is. A fesztivál 71 település 250 helyszínén mintegy 3 ezer fellépő művész közreműködésével valósul meg szerte a Kárpát-medencében.

A programok ingyenesek, az összes fellépő önkéntesen vesz részt az eseményen– mondta el Kovács Zalán László fesztiváligazgató, tubaművész. A muzsika immár ötödik alkalommal szabadtéren, aluljárókban, templomokban, börtönökben, kórházakban és más különleges helyszíneken szólal majd meg olyan hangszereken, mint a koncertzongora, a hárfa, a csembaló vagy az orgona. A fesztivál teret ad a különböző stílusirányzatoknak. Az archaikus barokk hangszerek mellett lesz Bach zene dzsesszre, népzenére átdolgozva, de basszusgitár koncert is hallható majd Bach műveiből. Az idei programsorozat nyitó koncertje március 18-án szombaton a Zeneakadémián lesz, ahol a Magyar Állami Operaház hangszeres művészei kísérik többek között Kelemen Barnabást és Miklósa Erikát. Március 19-én a Fonó Zenekar és Musica Profana együttes ad koncertet a Budai Vigadóban, majd március 21-én a Magyar és Müncheni Készenléti Rendőrség Zenekara lép fel a Szent István-bazilikában, március 22-én pedig a Talamba Ütőegyüttes, valamint Harcsa Veronika és Kovács Zalán László rézfúvós együttese ad koncertet a MOM Kulturális Központban.

A fesztivált 2015-ben rendezték meg első alkalommal azzal a céllal, hogy Johann Sebastian Bach művein keresztül kivigyék a klasszikus zenét az utca emberéhez. A fesztiválon a zenei programok mellett irodalmi és képzőművészeti, valamint színházi események is várják az érdeklődőket. A kulturális misszió mellett a fesztivál másik célja a Bethesda Gyermekkórház számára adományt gyűjteni, amellyel egy lélegeztetőgép megvásárlását segítik. A program háziasszonya Becze Szilvia, a Bartók rádió műsorvezetője, a fesztivál fővédnöke Kásler Miklós, védnöke Vásáry Tamás Kossuthdíjas zongoraművész, karmester. A fesztivál programjairól a Bachmindenkinek.hu honlapon olvashatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában