Gasztroséta

2019.02.13. 08:00

Corsótól a Halászcsárdán át a Vigadóig

A Dunaújvárosi Hírlap Gasztroséta című sorozata alapján a Rolling Nyomda gondozásában megjelent Gasztroséta Dunaújvárosban című kiadványt február 26-án 15 órakor mutatják be a Kiskohász vendéglő különtermében (Dunaújváros, Balogh Ádám utca 16–18.).

Szente Tünde

A riportkötet új megközelítésben ismerteti városunk történetét, segítségével betérhetünk azokra a helyekre, ahol a város építésének első időszakától a mai napig kereskedelmi vendéglátás folyik. Séta közben szóba kerülnek azok a helyek, amelyek már csupán az emlékekben élnek.

Szabó Gyula a könyvvel Fotó: Szente Tünde

– Úgy értékelem, hogy Dunaújváros történetének újabb jelentős feljegyzését vehetik a kezükbe mindazok, akiket valaha is megérintett a téma – fogalmazott Szabó Gyula, a Gasztroséta sorozat szervezője és vezetője. – A vendéglátás szerepe korábban nem csak egyszerűen étkezést és italfogyasztást jelentett, annál sokkal több volt. A lakosság jelentős része a város építés kezdetén szállásokon lakott, a házaspárok például külön női és férfiszállásokon, így a vendéglátóhelyek pótolták a családi otthonokat. Volt olyan időszak, amikor a lakosság túlnyomó részének ezeken az éttermeken keresztül oldották meg az étkeztetését. A könyv azok számára is érdekességekkel szolgál, akik nem éltek még akkor, de azoknak is, akikben szép emlékeket idéz fel a Corso, az Aranyhordó, a Corner, az Arany Csillag, a Béke, a Halászcsárda, a Kohász, a Kiskohász, a Gourmand, a Vigadó és mindazok a helyek, amelyek szóba kerülnek a kötetben.

Szabó Gyula a február 26-i könyvbemutatót a társasági élet hiánypótló alkalmának szánja, ahol találkozhatnak a vendéglátás elkötelezett, aktív és nyugdíjas korú szakemberei, mindazok, akiket a téma érdekel: – Nekem személy szerint nagy öröm, hogy találkozhatok volt munkatársakkal és tanítványokkal, akik egy része a könyvben is megszólal, mint például Bokros Marika, Erős Pista vagy éppen András Sanyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában