kultúra

2019.01.26. 18:00

Szerb Antal-est a József Attila Könyvtárban

A magyar kultúra napja alkalmából és Szerb Antal tragikus halálára (1945. január 27.) is emlékezve Prie­ger Zsolt (zenész, újságíró, végzettsége szerint magyartanár) Hámori Gabriella színésznővel és Nagy Ákos dunaújvárosi születésű zeneszerzővel Szerb Antal-estet tartott a József Attila Könyvtárban csütörtökön este.

Balla Tibor

Bár a kezdés némiképp csúszott Hámori Gabriella egyesztendős csecsemőjének szükségletei miatt, a következő közel két óra kárpótolhatta a nemzetközileg is népszerű regények írójának rajongóit. Merthogy elsősorban nekik szólt ez az est, amelyre megteltek a felnőttkönyvtár széksorai.

A Priger Zsolt moderálta esten Hámori Gabriella színművész olvasott fel részleteket
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Az est szervezője, Prie­ger Zsolt deklaráltan a rajongók táborát gyarapítja, a szerző ikonikus regényét, az Utas és holdvilágot számtalanszor újraolvasta már, Hámori Gabriella pedig jó eséllyel indul egy a Szerb Antal életét bemutató film szerepéért, tehát tőle sem áll messze a témakör. Hasonlóképpen látható alapos ismeretanyaggal rendelkezik a dunaújvárosi Nagy Ákos zeneszerző is, akinek szerzeményei a színművész felolvasásainak hangulatfestéséért feleltek, sőt, bátran kijelenthetjük megfeleltek.

Ami a Szerb Antal-rajongók számára a kánaánt jelentette, kissé zavarba ejtette azokat, akik nem rendelkeztek ilyen mélységű tudással a regényről, illetve a szerzőről. Hiszen nehéz egy olyan vitába – merthogy rendre efelé szerették volna vinni a szervezők az estet – beszállni, amelyből jószerivel alig értünk valamit. Persze sok fontos tulajdonság, képesség is kiderült a tragikus sorsú íróról, a részletek zenei alappal megerősített felolvasása is élményszámba ment. Nem volt elvesztegetett este.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában