Az intézményt kérte fel a minisztérium az országos harmonikaverseny válogatójára

2019.01.09. 07:00

Újévtől adventig: évértékelő, koncertekben elmuzsikálva

A Dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, a zeneiskola is tartalmas, eredményes évet zárt. Dőr Gabriella igazgató elégedett lehet.

Balla Tibor

Lényegében az is. Az egész év programokkal teli volt az oktatási intézmény számára. Természetesen vannak visszatérő rendezvények, mint az Újévi Gálakoncert, ami évről évre nagy sikert arat. Még ma is sokan emlékeznek jó szívvel Leroy Anderson: Írógép című darabjára a vonószenekar előadásában. Idén ez a siker már előre borítékolható, hiszen az iskola tanárainak és diákjainak közös fellépését követő Budapest Klezmer Band hangversenyére már az év végén elkelt az összes jegy. Ugyancsak nagy népszerűségnek örvend mindig a hagyományos Jazz Café sorozat, amelyben a jazztanszéken tanuló növendékek tanáraikkal közösen kávéházi hangulatú koncertet adnak. Olyannyira népszerű ez a rendezvény, hogy lényegében kinőtték már az iskola nagytermét, és új helyszínt kell keresniük. Az egyik legesélyesebb a frissen felújított Juharos étterem lehet.

Dőr Gabriella, a zeneiskola igazgatója összességében elégedett a működéssel
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Túl vannak egy regionális fafúvós-találkozón számos résztvevővel. Ugyancsak regionális volt a négykezes-zongoratalálkozó. Komoly eredményként könyvelhető el, hogy a zeneiskolát kérte fel az Oktatási Minisztérium, hogy az Országos Harmonikaverseny válogatóját szervezzék meg. Ez annyira sikeres volt, hogy legközelebb ők rendezhetik. A Sándor Frigyes Napok is fix pont az éves tervben. Ebben az évben a Sándor Frigyes-díjat Juhos Melinda és Balla Benedek vehette át. A Pünkösdi koncerten mesterek és tanítványaik közösen léptek fel. A tavalyi év egyik legnagyobb horderejű vállalkozása a Harmonikával a harmonikáért sorozat volt, ami szülői kezdeményezésre indult, és Juhos Melinda, valamint Orgovány Zoltán állhatatos hozzáállásának és a példás összefogásnak köszönhetően nagy sikerrel zárult. A koncerteken még azok az egykori diákok is részt vettek, akik már régen felsőfokú tanulmányaikat végzik. Sikerült annyi pénzt összegyűjteniük, hogy két hangszert már meg is vettek belőle, és talán még egy tanulóharmonikára is futja majd. Ez példa lehet a többi hangszeres számára is. A nyáron vendégül látták a norvégiai Stavanger Ifjúsági Vonószenekart is.

Ettől a tanévtől kezdődő fontos változás, hogy el tudták indítani a jazzének oktatást, egykori tanítványuk, Kész Petra közreműködésével. Bár már a felvételik után derült ki, hogy elindulhat a szak, de így is hatan jelentkeztek. Ezzel a szakkal a középiskolásokat célozták meg. Szerencsére növendékből nincs hiány, ebben a tanévben is 360 fölötti számban járnak zeneórákra a diákok. Minden évben van „divat” szak, de a zongora mindig népszerű, és most a hegedű szakra is elegendő jelentkező volt. A zenei világnapra meghívták az iskolák énekkarait is, ilyenkor egész nap szól a muzsika. Ezúttal már kiválóan ki tudták használni a vadonatúj tér előnyeit. Nagyszabású volt az adventi koncert is, bár a látogatottság sajnálatosan alacsony volt.

A vonós tanszakra is elegendően jelentkeztek tavaly

Ebben az évben a szokásos programelemek mellett megrendezik a vonóstalálkozót is. Régi vágyuk teljesült, sikerült egy interaktív táblát beszerezniük, ezzel vonzóbbá tehetik a szolfézsoktatást, a zeneirodalom-órákat. A lényegi terv az, hogy megszerettessék a gyerekekkel a zenét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában