Pro Cultura Intercisae Díj

2019.01.26. 17:00

A lexikonba is bekerült kitartó munkájával

A magyar kultúra napján átadták az idei Pro Cultura Intercisae Díjakat. A három díjazott közt Szloboda György klubvezető is ott volt.

Balla Tibor

Szloboda György 1935-ben Dunapentelén született. A Dunaújvárosban működő László Imre magyar nóta, népdal, operett- és cigánydalokat kedvelők klubjának, amely immár 35 éves múltra tekinthet vissza, Szloboda György immár 26 éve vezetője. Munkája során kitartóan dolgozott azért, hogy a kultúra részeként a magyar nótát mint hungarikumot a többi képviselt műfajjal – mint a népdal, az operett és cigánydalok – is életben tartsák. A klub 73 fős induló létszámát közel 200 fősre emelték. Minden hónapban műsort rendeznek, ahol az ország minden területéről érkeznek jól felkészült énekesek, és színvonalas produkciókat adnak elő.

Szloboda György
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A rendezvények alkalmával az ország számos pontjáról invitálnak Dunaújvárosba neves művészeket, a klub utazásai során pedig igyekszik a helyi, városi tevékenységét népszerűsíteni. A többi között olyan nagy sikerű rendezvényeket tudhatnak maguk mögött, mint a ’90-es évek közepén szervezett Petőfi Rádió nyilvános nótafelvétele vagy a Fejes Imre dunaújvárosi kötődésű nótaszerző és zenetanár emlékére rendezett gálaműsor.

Az eltelt 35 év sikerességét és népszerűségét fémjelzi, hogy az egyesület szerepel a „Magyarnóta-szerzők, énekesek és népdalosok lexikonjában”, ahol méltatják a klub hagyományőrző tevékenységét is.

A magyar nóta és népdal szeretete hazánkban és a külföldön élő magyarok között is igen hosszú időre nyúlik vissza. Szloboda György és a klubtagok hitvallása szerint a magyar nóta olyan kuriózum, amelyet meg kell őrizni és tovább kell örökíteni. Lelkiismeretes és több évtizedes kulturális és hagyományőrző tevékenységének elismeréseként Dunaújváros Közgyűlése a Pro Cultura Intercisae Díjat Szloboda György részére adományozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában