koncertélmény

2018.12.23. 19:00

Interjú egy tehetséges orgonaművésszel, Lénárt Lindával

Nemrég egy orgonakoncerten jártam, előtte még sohasem vettem részt ilyen eseményen. Azonnal elvarázsolt a hangulata és nem mindennapi zenei élményben volt részem. A billentyűk mögött Lénárt Linda ült, vele beszélgettünk.

Varga Zsófi

a

Hogyan ismerkedtél meg ezzel a hangszerrel, miért ezt választottad?

11 évig zongoráztam, majd jelentkeztem az egyházzene szakra, a felvételin nem kellett orgonán játszani, csak az egyetemen kezdtem orgonálni. Az egyházzene szak befejezése után orgona szakra felvételiztem, ahol lehet tanárit és művészt végezni. Én először az egyházzene-orgonaművész szakot végeztem el, idén pedig az orgonatanárit fejezem be.

Tanítasz is?

Igen, Csepelen az Egressy Béni Református Művészeti Középiskolában tanítok orgonát, egyházzenét és zongorát.

Mit jelent számodra a tanítás?

Kiskoromtól kezdve nagyon érdekelt a tanítás, azt játszottam a babáimmal, hogy én tanítom őket és minden babámnak volt külön füzete. Így nem is volt számomra kérdés, hogy a jövőben ezt a hivatást választom.

Egyéni, vagy csoportos órákat tartasz?

Többnyire egyéni órákat tartok, az egyetemi felvételire készülünk a diákokkal. Például van egy tanítványom, aki OKJ-s egyházzenész, vele töltök 10 órát hetente.

Lénárt Linda dunaújvárosi koncertjén
Fotó: Varga Zsófia

 

Mi a koncert menete, kivel egyeztetsz, hogy mit fogsz játszani?

Ebben a templomban nem először léptem már fel, ismernek, így Fekete Gábor kántor úrral e-mailen tudok egyeztetni. Körülbelül egy hónappal korábban elküldöm neki a műsort, amit az egyházmegyének kell jóváhagynia.

Mit szeretsz jobban, egyedül fellépni, vagy kórussal?

A diplomakoncertemen is volt kamarakórus, szeretek így is játszani, nyilván ilyenkor sokkal kevésbé izgulok, szeretek háttérben is lenni és szólóban is játszani. Sok dologtól függ egy koncert hangulata, például hogy milyen a hangszer, a hangzás és az se mindegy, hogy milyen együtt dolgozni a kórussal.

Kik a példaképeid, kik inspirálnak?

Bach az abszolút kedvencem, alapvetően barokkot és kortárs zenét szeretek játszani. Nyilván figyelembe kell vennem, hogy milyen a hangszer és hogy mi szól jól a térben. Ezért is játszottam a legutóbbi koncertemen több romantikus darabot, mert itt azok adják magukat a legjobban.

Világszerte vannak híres orgonák, van olyan amin szeretnél játszani legalább egyszer?

Szegeden a dómban szívesen orgonálnék.

Mi áll hozzád közelebb, ha egy adott darabot kell eljátszani, vagy van lehetőség improvizálni, kreatívkodni?

Nem szeretek improvizálni, mert szerintem az koncerten nem való, a liturgiában van helye, de más esetben nem igazán.

Mennyit tudsz egy héten gyakorolni?

Amíg volt időm és nem dolgoztam, akkor körülbelül 3 órát tudtam foglalkozni vele naponta, úgy gondolom hogy ez a minimum idő, amit rá kell fordítani. Mostanában éjszakai maratoni gyakorlások vannak. Szerencsére van otthon hangszerem, ez egy elektromos orgona, amit tudok fejhallgatóval is használni.

A fellépéseid közül tudsz kiemelni olyat, ami valamiért emlékezetes?

A dunaújvárosi koncertjeim mindig azok, nagyon jó orgona van itt, jól szól a térben és nagyon lelkes a közönség. Budapesten szinte minden napra jut több koncert és nagyon megoszlik a közönség, itt a városban sokkal ritkábban van orgonahangverseny és jobban vonzza az embereket.

Hogyan látod az egyházzene helyzetét jelenleg a zenei piacon?

Alapvetően szerintem az a gond, hogy sok gyerek nem is tudja, hogy tanulhatna orgonálni, pedig a lehetőség adott lenne. Azért is nehezebb a helyzet, mert például hegedű vagy fuvola esetében el tud menni a zenész egy zenekarba játszani, míg egy orgonista nem tudja ezt megtenni. Sajnos nincs minden zeneiskolában ilyen hangszer, így nem is tudják kipróbálni a diákok.

Mennyire kapcsolódik az orgonazene a vallásossághoz? Milyen a kapcsolat közöttük?

Régen nem is létezett olyan, hogy valaki csak koncertorgonista, például Bach is egy templom orgonistája volt és akkoriban megkövetelték hogy valaki zeneszerző is legyen és például sok prelúdium és fúga is lejegyzett improvizáció volt, amit istentisztelet elején és végén játszottak, tehát összefügg, kapcsolódik egymáshoz.

Magyarországon is több orgonista adott ki lemezt, tervezel ilyesmit?

Az a gond, hogy mostanában szinte bármi le lehet tölteni az internetről, ezért ilyenben nem gondolkozom, viszont hangfelvételeket szeretnék csinálni és egy demót összeállítani.

Mik a terveid?

A tanítást mindenképpen folytatom, egyrészt mert nagyon szeretem, másrészt meg nem lehet arra alapozni, hogy csak a hangversenyekből meg lehet élni, sajnos egyre kevesebb a fellépési lehetőség.

Mennyire van előre betáblázva a naptárad?

A karácsonyi időszakban még 22-én lesz koncertem, ide Dunaújvárosba évente egyszer jövök csak, mindig nagyon várom ezt az alkalmat.

Mit tanácsolsz azoknak, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy megtanuljanak orgonán játszani?

Nem feltétlenül szükséges hogy előtte játsszon valaki más hangszeren, például teljesen más billentésű az orgona és a zongora. Szerintem kezdjen el zeneiskolába járni és egy-egy darabbal kezdjen el koncertezni és próbáljon meg liturgiában játszani, majd rutint szerezni önálló koncerthez.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában