Raptorszelídítős hajsza

2018.11.11. 19:00

Egy film, ami kivételesen megérdemli a 3D-t

Leszámítva egy-két művészfilmet, ma már alig van olyan mozi, amit nem vetítenek 3D-ben.

Tóth Alexandra

Fotó: imdb

A tíz évvel ezelőtt még menő technika manapság már olyan alapvetéssé vált, amit szinte döntési lehetőség nélkül az orrunk alá dörgölnek, és mindent, ha kell, ha nem, csak úgy nézhetünk végig, ha – persze csak virtuálisan – az orrunk alá tolják. A technika sokszor felesleges, a filmélményhez nem ad hozzá semmit, és hipp-hopp! megfájdul az ember feje.

Szerencsére azonban vannak kivételek, ilyen például a Jurassic ...., és a pont pont pont helyére tényleg akármelyik epizódját be szabad helyettesíteni akár a worldnek, akár a parknak. Azért minden egyes újabb film előtt izgulunk egy kicsit, nehogy pont most legyen elrontva, amit eddig egész jól megcsináltak.

A Bukott Birodalom sem adott okot a félelemre, maximum azoknak a szereplőknek a szemszögéből, akiket megettek az őshüllők. Egy csodásan látványos filmet kapunk, amibe a rendező kicsit visszacsempészi az eredeti Jurassic Park eszmevilágát is, de szó sincs koppintásról. A ´93-as filmben a dínók génjeit próbálták kicsempészni a laboratóriumból, itt pedig a már kifejlett példányokat akarják multimilliárdosok között értékesíteni, ráadásul rengeteg extrával feltuningolva őket, de ne ugorjunk ennyire előre. A film mozgatórugója egy természeti katasztrófa, ami a dinoszauruszok szigetét veszélyezteti, és ami egyébként néhány állatvédőn kívül senkit nem is érdekel. Aztán jönnek a kötelező elemek a mindent túlélő jófiúval, akit nem más, mint a hölgyek kedvence és a könnyed szórakoztató mozik kihagyhatatlan sztárja, Chris Pratt alakít. Ő és szerelme jól megment néhány őshüllőt és egy kőgazdag kislányt, akit egyébként meg sem kell menteni, mert nem létezik olyan (nem horror) film, amiben egy menekülő kislány az őt fenyegető aránytalan nagy veszély elől ne menekülne meg. Szintén kötelező Jurassic- fűszer a ragadozó-vadászat, itt viszont nem a raptorok a rosszfiúk, sőt, ők azok, akik hűséges háziállat módjára küzdenek a gondozójukat étlapjára tűző indoraptorral. Lesznek itt rossz oldalon álló katonák, gonosz tudósok, sok láva és Noé modern bárkáján utazó túlélőcsapat, de a befejezés ismét nem teljesen lezárult, így simán jöhet a következő, nyilván 3D-ben.

A látványos, akciódús, humoros és néha szívfacsaró film majdnem egymilliárd dolláros bevételt csinált. Nem is sajnáljuk érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában