a több évtizedes példaértékű munkáért

2018.10.25. 13:00

Birkás István festőművész megkapta a Dunaújvárosért Díjat

A városunkban végzett több évtizedes lelkiismeretes és példaértékű művészeti tevékenységének elismeréseként a közgyűlés Birkás István részére posztumusz adományozta a Dunaújvárosért Díjat.

duol.hu

Birkás István Munkácsy-díjas festőművész művészetszervezői tevékenységéről minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy meghatározta Dunaújváros művészeti életének és intézményrendszerének alakulását. Folyamatosan vállalt közösségi és közéleti feladatokat a városban. 1972-től 1989-ig vezette az Amatőr Műhelyt, ami egyszerre volt szakkör és szellemi alkotóműhely, a jövő képző- és iparművész generációjának felnevelője. A Képcsarnok városi üzletének bezárása után, művésztársaival megalapította az Y Galériát.

Jelentős szerepet vállalt a ma újra működő és nemzetközileg is jelentős Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep és Szimpozion létrehozásában, és Magyarország egyik legjelentősebb kortárs kiállítóhelyeként számon tartott Kortárs Művészeti Intézet létrejöttében, az ez utóbbit működtető Modern Művészetért Közalapítvány kuratóriumi elnöke is volt 1990 és 1997 között. A rendszerváltás idején önkormányzati képviselőként és a kulturális bizottság elnökeként is tevékenykedett.

Szakmai ismertségét az 1970-től megrendezett számtalan kiállítása és a róla szóló publikációk is jegyzik. Városunk emblematikus alakja, a magyar és a dunaújvárosi képzőművészet kiemelkedő képviselője az idei évben, 71 évesen hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában