Életüket és vérüket

2018.09.07. 17:30

A Familia Gladiatoria az ókori világ küzdelmeit eleveníti meg

Kevés férfiasabb – és kegyetlenebb – dolog történt a Colosseum falai között pár évezreddel ezelőtt a gladiátorküzdelmeknél. Az élet-halál harcok azonban nem csak a legendákban, hanem lelkes hagyományőrzők előadásaiban is tovább élnek.

Tóth Alexandra

A halálba menők köszöntenek!” – tömör és lényegre törő mottó egy olyan közösség előadásához, amely azt a kultúrát támasztja fel, ahol tény, és nem tabu volt: a párbaj végén valaki nem tér haza. A Familia Gladiatoria egyesület már 1985 óta hódol az ősi gladiátortechnikák elsajátítása és életben tartása előtt.

Fegyveres- és pusztakezes technikákat láthatunk tőlük szombaton

A csapat az edzéseken fa- és filcborítású fegyverekkel végez formagyakorlatokat, majd közelharcokat, e mellett pedig a korra jellemző pusztakezes technikákat, ütéseket, rúgásokat, birkózó fogásokat is megtanulják. A látványos bemutatókon korhű jelmezeket viselnek, ezzel is hitelesítve az előadás autentikus voltát. A gladiátorokkal holnap egész nap lehetőségünk nyílik megismerkedni a Római Kőtárban, hiszen reggel tíztől este hatig folyamatosan lesznek színes programok a helyszínen. A nap egy rituális áldozatbemutatással kezdődik, majd római kori divatbemutatót láthatunk.

Méretes pajzs és hosszú kard, megfeszülő izmok, korhű jelmez- autentikus hagyományőrző gladiátorharc tavalyról Fotó: archív/Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A legizgalmasabb rész talán a 11.20-kor kezdődő harci bemutató lesz, ahol az ókori római férfi ak harcmodorát ismertetik meg a hagyományőrzők. A nap során láthatunk még gladiátorjátékokat két ízben is, valamint egész napos gyerekfoglalkoztató programok várják az érdeklődő apróságokat, sőt, a kézműves-foglalkozások során a nagy hősök sisakját, pajzsát és gyöngy ékszereiket maguk készíthetik el a gyerekek. Dél környékén kiállítást tekinthetünk meg római fegyvermásolatokból, estefelé pedig informatív és szemléletes előadást hallhatunk az ókori légiókról. Az utolsó gladiátorjáték öt órakor kezdődik, amelyet követően áldozat bemutatásával zárul a tájakon és kultúrákon át ívelő, nem mindennapi utazás a Víztorony mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában