értékes leletek

2018.08.02. 10:00

Akár napjainkban is használható, ókori kemencét találtak Dunaújvárosban

Több héten át tartott a feltárás a Római körúton, a kőtár mellett.

Szabó Szabolcs

Az elmúlt hetekben ismét feltárásokat végeztek a szakemberek a régi római kori kőtár mellett, a víztorony szomszédságában. Az aktuális fejleményekről az Intercisa Múzeum vezetőit kérdeztük.

A feltárásról oldalunknak Farkas Lajos, az intézmény igazgatója így nyilatkozott:

– Az Intercisa Múzeum munkatársai egy nagyobb projekt keretében már 2017-ben megkezdték a feltárást. A tavalyi munka is eredményes volt, és idén is számos értékes lelet került elő. A munkálatok július végén zárultak, és a tervek szerint szeptemberben folytatódnak – fogalmazott lapunknak a múzeum igazgatója.

A feltárt anyagról dr. Buza Andreát kérdeztük:

– Összességében elmondható, hogy egy nagyon fontos munkán vagyunk túl. A feltárt anyagot szemlézve kijelenthető, hogy egy igazán figyelemre méltó leletet sikerült feltárnunk, ez pedig egy kemence, amely akár napjainkban is használható lehetne. Emellett több kerámiarészletet is találtunk az utóbbi hetekben.

Számos diák is dolgozott a feltárási munkákon Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Mint arról lapunkban egy évvel ezelőtt beszámoltunk, várhatóan 2019-ben már világörökségi címmel büszkélkedhet a római korban épült limes védvonal magyarországi szakasza. Az egykori Intercisa fontos pillére volt e védrendszernek. Mint arról korábban már beszámoltunk, több hazai várossal karöltve Dunaújváros is pályázik kulturális turisztikai fejlesztésekre.

Szintén a limesprogramhoz kapcsolódóan ismét feltárjuk az 1970-es években dr. Visy Zsolt régészprofesszor által már kiásott római kori kemencét. A tervek szerint a jelenleg feltárás alatt lévő területen kap helyet a kőtár modern épülete is.

A már említett feltárások után hamarosan az építkezések is elkezdődnek az adott területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában