Mai napig vérző sebek

2018.05.29. 09:00

A kitelepítettekre emlékeztek Mezőfalván

A mezőfalvi katolikus plébánia előtti parkban ünneplőbe öltözött emberek gyűltek össze, hogy műsorral, beszéddel, énekléssel és a rendezvény második részében könyvbemutatóval emlékezzenek a magyarországi németek elűzésére, kitelepítésére. Az eseményen közreműködött a Mezőfalvi Női Kar, az általános iskola diákjai.

Horváth László

Az emléktáblánál koszorút helyeztek el Márok Csaba polgármester után a német önkormányzat és civil szervezetek képviselői.

1946 januárjában kezdődött a magyarországi németek, a köznyelvben a svábok kitelepítése a kollektív bűnösség jegyében. A jelenség nem volt egyedülálló, hiszen a győztes hatalmak egy országban szerették volna tudni az összes németet, ezért a környező országok, Csehszlovákia, Lengyelország és még Románia területéről is elűzték a német ajkú lakosságot.

Lóczy István segítségével bemutatott könyvekben sok érdekességet olvashatunk a svábokról, a betelepítésükről Fotók: HL/Dunaújvárosi Hírlap

Molnárné Troppert Mária, a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ünnepi beszédében elmondta, a történelem súlyos teher, mert tele van feloldatlan traumákkal, kibékíthetetlen tragédiákkal. Súlyos felelősség terheli azokat a politikai szereplőket, akik a potsdami egyezményben kimondták a német származású lakosság kollektív bűnösségét. Az egyezmény hatására 13 millió német kényszerült elhagyni otthonát, vagy munkatáborokba vonulni. Az 1941-es népszámláláskor a magyarországi lakosság mintegy 5 százalékát tette ki a német nemzetiség. A magyar kormányt 400-450 ezer német kitelepítésére szólították fel – mondta a megemlékezés köszöntőjében Molnárné Troppert Mária.

Diákok, felnottek és egykori szemtanúk, áldozatok hozzátartozói emlékeztek a németek kitelepítésére

A mezőfalvi rendezvényen elhangzott, hogy Mezőfalváról 1300 embernek kellett elköltöznie. Viszontagságos körülmények között tíz családot és ingóságaikat zsúfoltak be a marhavagonokba. Egyik napról a másikra teljesen fel kellett számolni addigi életüket – emlékezett vissza egy ma is élő szemtanú. A sebek, amelyeket a nagyhatalmi politika okozott, talán sosem gyógyulnak be teljesen. A történelmi hűség miatt azonban szükség van arra, hogy az utókor is tudomást szerezzen a történtekről. Ehhez a törekvéshez társult a hivatalos percek utáni könyvbemutató, ahol Lóczy István segítségével a Svábok bejövetele és a Sváb örökségünk című kötetekből nyerhettünk átfogó képet a magyarországi svábság, illetve németek történelméről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában