Huszonharmadik alkalommal

2018.04.23. 14:00

Muzsikával igyekeznek segíteni a jótékonysági pedagóguskoncert keretében

Immár 23. alkalommal gyűltek össze a zeneértők és segíteni vágyók a jótékonysági pedagóguskoncertre pénteken az evangélikus templomban.

Balla Tibor

A Hantosi Férfi Dalárda most egy hortobágyi népdalcsokorral készült, nem is akárhogyan!

Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A jótékonysági pedagóguskoncert – amelyet Németh Irma azzal a céllal hozott létre, hogy gyermekcsoportokat, gyermekegyesületeket támogasson a befolyt összeggel – első előadása 1996-ban volt, 2001-től a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztálya a kedvezményezett.

Az első fellépők vidám népdalcsokorral a Móricz iskola 3.a osztályosai (Carol Jázmin, Farkas Blanka, Lázár Lilla, Lázár Nóra, Pápai Zóra és Virág Lili) voltak, ők a városi népdalversenyen arany minősítést értek el. A két konferanszié, Benkovics Boglárka és Bósa Andor, a Móricz 7.a osztályos tanulói elmondták, hogy a koncertet megtisztelte dr. Sipos Edith, a gyermekosztály korábbi főorvosa, aki a kezdetektől segítette munkájukat, és hogy a koncert fővédnöke dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója.

Sztipán Orsolya eljátszotta Bach C-dúr prelúdiumát is
Fotós: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Ezután a Sándor Frigyes Zeneiskola tanárai, Juhos Melinda (harmonika), Pomposné Zelena Erzsébet (hegedű) és Rácz Rajmund (cselló) álltak össze egy trióra, hogy előadják Astor Piazzolla Adios noniño című művét. A Dunaújvárosi Óvoda kórusa megerősödve, nagykórusként adta elő Akácz Károlyné vezényletével több zenei műfajt felvonultató műsorát, amelyben a vidámságnak is jelentős része volt.

Kurina Laura, a Wesley-Da Capo tanára is közreműködött
Fotós: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A kórus zongorakísérője, Sztipán Orsolya a pódiumon maradt, hogy eljátssza Johann Sebastian Bach C-dúr prelúdiumát. De nem érte be ennyivel. Egy olyan darabot választott, amelyet szinte mindenki ismer, hiszen telefonközpontok a kapcsolás alatti várakozás idejét igyekszenek kellemesebbé tenni vele. Mint az előadó elmondta, annak ellenére, hogy a vezérmotívumot mindenki ismeri, alig találkozott olyannal, aki végig meghallgatta volna már e művet, ezért játszotta el most Beethoven egyik legismertebb zongoraművét, a 25. (a-moll) bagatellt, ismertebb nevén a Für Elise című darabot.

A Hantosi Férfi Dalárda most egy hortobágyi népdalcsokorral készült, nem is akárhogyan!
Fotós: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola tanárai sem maradtak ki idén sem a műsorból. Kurina Laura (cselló) és Matolcsi Katalin (zongora) Sosztakovics: Keringő, és Massenet: Melódia című darabjait adták elő, remekül. Lassan már hozzátartozik a pedagóguskoncert állandó fellépőihez a Hantosi Férfi Dalárda is. Most egy hortobágyi népdalcsokorral készültek, de nem akárhogyan! Az első hangok felhangzása előtt egy juhászbojtár terítette le a báránybőrt, és heveredett rá karikás ostora és demizsonja társaságában, hogy kényelmesen hallgassa, ahogyan a férfi kar a zenekarvezető Koncz Mária citerajátéka mellett vígan nótázik. Balogh Zoltán András (vadászkürt) és Konkoly Krisztina (zongora), a Sándor Frigyes tanárai könnyedebb műfajt céloztak meg Glenn Miller és G. Worren műveivel. A koncertet a Dunaújvárosi Vegyeskar zárta vastapsos műsorával Könyves Ágnes és Kurucz Gergely vezényletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában