Soha többé ne történhessen meg!

2018.03.06. 08:27

Megrázó kiállítás nyílt a Bánki zsibongójában

Különös vándorkiállítás nyílt a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Bánki Donát Gimnáziumában és Szakgimnáziumában.

Pekarek János

A vándorkiállítást Gyöngyössy Csaba nyitotta meg a diákok előtt Fotó: Hankusz Kálmán/DH

A Dél-Kaliforniai Egyetem és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott pályázat és tárlat alapgondolata: „A művészet az elmondhatatlan tolmácsa”. Maga az elmondhatatlan pedig, ami a tárlat témáját adja: a holokauszt. Az a Magyarországon 1944 márciusától kezdődött népirtás, amelyet nagyon kevesen éltek túl a magyarországi zsidóságból. A túlélők azonban elmondták történeteiket – magyar diákok pedig meghallgatták ezeket az interjúkat, és megrajzolták, lefestették mindazt, amit kiváltott belőlük ez a történet.

A tárlatot végignézni sem könnyű, annyira hatásos. Ez pedig különös, hiszen (szerencsére) nem saját, hanem mások által átélt és közvetített élményeken alapulnak az alkotások.

A vándorkiállítást Gyöngyössy Csaba nyitotta meg a diákok előtt
Fotó: Hankusz Kálmán/DH

A tárlatot Gyöngyössy Csaba, a Bánki tanára nyitotta meg középiskolások előtt: a Rudasból is érkeztek diákok a megnyitóra. Gyöngyössy Csaba hangsúlyozta: a 450–500 ezer magyar zsidó állampolgár elhurcolása a magyar állam tudtával és beleegyezésével, közreműködésével történt. A kiállítás célja, hogy ez soha többé ne történhessen meg: aki látja ezt a kiállítást, tudja, hogy soha nem szabad ilyen helyzetbe kerülnie, ne legyen ilyen alkalom, hogy magyar állampolgárokat hurcolhassanak el, mint az állatokat.

Akinek QR-kód leolvasására alkalmas mobiltelefonja van, az a kiállításon meghallgathatja a magyar túlélőkkel készült megrázó interjúkat. Kezébe veheti Havas Ágnes könyvét is, aki ikertestvérével Mengele emberkísérleteinek egyik túlélője volt.

A kiállítás március 15-ig látható a Bánkiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában