Kiállítás

2017.12.12. 08:00

Az origami csodái: A nagykarácsonyi ovisok már nagyon jól hajtják a papírt

Az Örökzöld óvoda a hivatalos nyelvezetet használva egy kiváló, akkreditált tehetségpont. Hosszú ideje folytatott tevékenységükkel a közelmúltban nyerték el az Örökös Zöld Óvoda címet is. Nemrégiben egy különleges, origami kiállításra várták a szülőket. A nagyszerűen sikerült művek az itteni gyerekek első féléves tevékenységének a gyümölcsei.

Balogh Tamás

ddd

Ez az oktatási intézmény az Origami csodái címmel egy, a Nemzeti Tehetség Program révén nyolcszázötvenezer forint támogatást nyert. A benyújtott tehetségfejlesztő komplex kézműves origami munkatervezetükkel harminc foglalkozás anyagszükségletét és finanszírozását tudják megoldani. A foglalkozásokon tizenöt óvodás vehet részt minden hétfőn, a nevelési időn kívül. Ezek során más és más hajtogatott figurát és hajtogatásformát ismerhetnek meg. A különböző technikák alkalmazásával, a kézügyességük fejlődésén és az ismereteik bővülésén túl, élményekkel is gazdagodnak.

E pályázat elkészítése mögött roppant nagy munka áll. Összetettsége miatt az összes tevékenységi formának a tervét ki kellett dolgozni, heti lebontásban. Mindehhez figyelembe véve az aktualitásokat, az időjárást, az évszakokat, az ünnepeket s a világnapok változását, a gyerekek fejleszthetőségét.

Szabóné Belovári Rita

Szabóné Belovári Rita, a projekt vezetője érthető büszkeséggel mesélt a munkájuk részleteiről: – Az óvodánk pedagógiai programjának fő profilja a környezeti nevelés, ami minden foglalkozásunkban helyet kap, és ennek keretén belül valósítottuk meg az itt látható munkákat. A cél a programban részt vevő tizenöt nagycsoportos kisgyerek kézügyességének, a gyenge és az erős oldalának, a kreatív munkavégzésének valamint a személyiségének a komplex fejlesztése volt.

A nagycsoportos gyermekek alkotásaiból berendezett kiállítás anyaga nagyon tetszett mindenkinek Fotók: Balogh Tamás

A kiállított anyag bizony felnőttszemmel nagyon szép.

- Szerintem is gyönyörű. A gyerekeket már a munkavégzés közben is nagyon megdicsértük érte. Maguk is örültek a produktumuknak, amiket az elkészülésük után haza akartak vinni. Megkértük őket, hogy hagyják itt azokat a kiállítás végéig, és majd akkor az övék lehet, hogy együtt örüljenek nekik a családjukkal együtt. Külön örömünk volt, hogy az alaptechnikákat a csúcson valósítják meg. A szülők részére egy kiadványt készítettünk, amiben képi illusztrációkkal számolunk be nekik erről a munkánkról.

Rózsahegyiné Horváth Anita

Rózsahegyiné Horváth Anita, a projekt segítő megvalósítója az elmúlt években szerzett saját tapasztalatait ötvözte ebbe a munkába.

- Ezeket a feladatokat az egész éves tervünkbe építettük bele. A témáinkat a körülöttünk lévő természeti környezetből kölcsönöztük. Nagyon szerették a gyerekek ezt a fajta tevékenységet, és most, a program zárása után is szívesen foglalkoznának vele. Az alaphajtásokat már nagy kedvvel és kiváló minőségben tudják megoldani. A most tanultakat iskoláskorukban is jól hasznosíthatják majd. Ez a tevékenység jó hatással van a finom mozgások és a személyiségük fejlesztésére is. Jól alkalmazzák a testsémák rajzolását. Amikor elmentünk szüretelni, utána szőlőt és egész gyümölcskosarat hajtogattunk. A terítőkészítésnél a vágástechnikát is jól tudtuk gyakorolni. Egyszóval: az origami nagyon sokféle technika gyakorlására adott alkalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában