Acélipar

2017.11.24. 09:30

Volt egyszer egy alkotótelep – Indul az alkotói műszak a vasműben!

A kortárs művészeti alkotások iránt nem igazán érdeklődők is naponta találkozhatnak jó pár műtárggyal, ha tesznek egy sétát az újvárosi Duna-parton.

Szabó Szabolcs

Az alkotások jelentős része egykor népszerű nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep keretében készült. Mint arról szerdai lapunkban részletesen is olvashattak, 17 évnyi szünet után idén ismét jelentkezik az Acélszobrász alkotótelep, három alkotóval, és tervek szerint kilenc friss munkával – azaz jóval szerényebb keretek közt, mint anno az alkotótábor fénykorában. Klein András Miklós, a Dunaferr Art – Dunaújváros Alapítvány korábbi elnöke a keddi sajtótájékoztatón kiemelte, a legutóbbi, azaz 2000-ben megrendezett alkotótelep összköltségvetése meghaladta a 20 millió forintot, az Acélszoborparkban elhelyezett alkotások összértékét pedig több mint 700 millió forintra becsülték. Éppen ezért is fontos lenne megőrizni, gondozni ezt a kulturális értéket, amely nemzetközi mércével mérve is egyedülálló. A napokban kezdődő alkotótelepre három fiatal művész kapott meghívást, tőlük arra voltunk kíváncsiak, miért is inspirálta őket e lehetőség.

A Dunaújvárosból indult neves alkotó, Kaszás Tamás így fogalmazott: „Számomra egy gyermekkori vágyálom vált valóra. Mindig is foglalkoztatott az acélszoborpark, több bemutató túrát is vezettem már a Duna-parton magyar és külföldi csoportoknak. Egyedülálló lehetőségnek tartom, hogy egy ilyen technikai háttérrel dolgozhatunk majd bent a vasműben.

A Kortárs Művészeti Intézetben már egyéni kiállítással is bemutatkozó Szalay Péter arról beszélt, hogy 10 évvel ezelőtt már volt alkalma dolgozni a vasműben, és fantasztikus lehetőségként éli meg, hogy nagyipari körülmények között készítheti el majd új munkáit. Gosztola Kitti számára teljes új kihívást jelent majd mind a vasgyári környezet, mind az acél. A sokoldalú alkotó számos anyaggal és technológiával dolgozott már pályája során, most első ízben a vassal és az acéllal is kísérletezhet.

Az alkotótelepen készült munkákat december 14-én mutatják be a KMI-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában