folkmetál

2017.11.25. 16:30

Király Dávid, Fejér dudása bejutott a Fölszállott a páva élő adásába

Hajrá, győzzön Fehérvár!

DH

Király Dávid

A kétezres évek közepére kell képzelnünk magunkat. Király Dávid a Vasvári Pál Gimnázium suli buli koncertjein gitározott aktuális bandáiban. Tomboló rock, horzsoló metál, torzított gitárszólók...

A hatosztályos gimi után az egyetemen – hősünk az ELTE-re járt, végzettsége geográfus – szembejött vele a folkmetál. Beleremegett.

- Amikor először láttam olyat színpadon, hogy valaki magyar dudán játszik, akkor döntöttem el, hogy ezt nekem is kell csinálnom – emlékezett Király Dávid, a dudás, Fejér megye reménysége az idei Fölszállott a páva televíziós tehetségkutatóban.

Addig kérdezősködött Fehérvár-szerte, hogy talált végre egy tanárt, akit budapesti egyetemi kötelezettségei mellett is látogathat. Bese Botond lett az első mestere. Első hangszerét is ő készítette el. Nem volt ez régen, 2011-ben kezdett dudálni Dávid.

Egy angliai kitérő következett ezután az életében. Kolbásztöltőként dolgozott odakint. A maga és a szomszédjai örömére magával vitte a bérházak vékony falain játszi könnyedséggel átsurranó magyar dudáját is.

Rövidesen maga mögött hagyta a szigetországot – töltse az angol kolbászokat más, gondolhatta egyfelől. Másfelől itthonról megkereste őt a Niburta zenekar, egy zúzós folkmetál banda. Egy jó zenészre volt szükségük. Bolgár dudán játszott a csapatban.

A hazai levegő szerencsére a magyar duda további tanulásában is megsegítette. Egy dudatáborban megismert barátja invitálta a budapesti folkkocsmák, táncházak varázslatos világába, az élő népzenei hagyomány legeslegközepébe, ahol egy csomó népzenei anyagot, tudást magára szedett – csak a gallér mögé rejtett felesek szakították meg olykor az örömzenélést. Egyszersmind az Óbudai Népzenei Iskolában összebarátkozott második mesterével, Szabó Zoltánnal. Újabb fordulópont volt az életében az idei mohácsi busójárás. Horvát, makedón, szerb, bolgár vendégdudások inspirálták.

- Ott döntöttem el, hogy most már kicsit komolyabban veszem magam – mondta Dávid. – Nem sokkal Mohács után láttam meg a Páva versenykiírását. Sokan támogattak, hogy igen, csináljam. Nos, megcsinálta, bejutott a műsor élő adásába! December elején izgulhatunk érte. A Fölszállott a páva tatabányai válogatóján somogyi magyar és horvát dalokkal hódított Dávid. Nem ekkor állt először valamifajta zsűri elé dudájával közösen.

Pár éve történt egy eset: úgy döntött, utcazenéléssel keres egy kis mellékest. A budapesti Vigadó elé állt dudájával, s megmutatta, mit tud egy igazi fehérvári gyerek. A dudaszó szép zene, jöttek is legott a közteresek.

- Ezt itt nem lehet csinálni – közölték a zord igazságot. Úgyhogy Dávid befáradt a kerületi önkormányzat kultúráért felelős irodistái elé, akik életükben először megcsodálhattak végre egy igazi dudát. Összesereglett szépen a hivatal minden dolgozója, s Dávid rittyentett is nekik egy szép népzenei koncertet. Rögtön meg is kapta a pecsétet a kérvényére, így lett egy időre hivatásos utcazenész. Győzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában