Irodalmi est

2017.11.20. 17:48

Az ismeretlen Adyt igyekeztek közelebb hozni idézetekkel, versrészletekkel

Ady Endre születésének 140. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás az evangélikus templomban Kaizler Gitta festőművész alkotásaiból vasárnap délután.

Balla Tibor

a

Kaizler Gitta festőművész a tárlatnak stílusosan Ady Endre A föl-földobott kő című versének jól ismert sorát: „Visszaszállnék százszor is, végül is” adta címül.

A megnyitó sem egy szokványos megnyitó volt az evangélikus templom kiállítótermében, lényegében egy irodalmi est kerekedett belőle. Stermeczki András evangélikus lelkész egy dedikált kötettel ajándékozta meg a festőművészt, aki igyekezett képi világában visszaadni Ady Endre személyiségét, imádott szülőföldjének hangulatát.

Ruszthi Anna rövid történeti visszatekintést adott, milyen hangulatú korszakba született Ady, és kidomborította, milyen szoros kapcsolatban állt a szülőfölddel, hiszen a békét otthon, a családi körben találta meg.

Kovács József, Kovács Henrietta Judit és Kaizler Gitta a megnyitón Fotó: Ady Géza

A soha nem feledett szülőföld bemutatásában Ady Lajosné Kaizler Anna Az ismeretlen Ady című könyve és a festmények nyújtottak segítséget. Az esten e kötet citátumai és Ady versei emlékeztettek. Ezek előadásában közreműködtek Himfy Emőke, Kovács Henrietta Judit, Kásás Margit és Kovács József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában