Ötvenéves

2017.10.13. 07:00

Fél évszázad dalokban: Jubileumi koncertet ad a dunaújvárosi Delta Rock Band

Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepli egy monstre koncerttel a legendás dunaújvárosi zenekar, a Delta Rock Band szombaton este, a Béke étteremben.

Balla Tibor

a

A tagok közül hárman egy iskolába jártak tv-műszerésznek tanulva, és így adódott, hogy a Pilgrim’s és a Bad Porters zenekarokból egy lett. Amíg a Pilgrim’s bulizenét játszott, és színpadi fellépést is vállalt, addig a Bad Porters fesztiválokon szerzett aranydiplomát, például a Salgótarjáni Országos Amatőrzenei Fesztiválon, 1966-ban.

A most jubiláló zenekar 1967-ben alakult Delta néven. A nevet az egyik tag kezében tartott újság címe ihlette. Természetesen a fél évszázad alatt több tagcserén is átment a zenekar. Szombaton a legtöbben itt lesznek.

A Delta az akkori Bartók Béla Művelődési Ház aulájában kezdte meg működését 1967-ben. Az alapító tagok: Simon „Swarcz” Gábor (gitár, ének) Bíró „Poci” Béla (basszusgitár), Görbe „Csupák” Bálint (dob), Pénzváltó „Stex” Miklós (orgona), Nedesóczky „Sóczky” Mihály (ének), Váczi „Laca” László (gitár, ének, szájharmonika). A formáció 1969-ig ebben az összeállításban muzsikált. A zenekar több területi és megyei fesztiválon nyert díjakat, és bemutatkozhatott az akkor rendkívül népszerű, nagyhírű televíziós vetélkedőn, a Ki mit tud?-on is, ahol a középdöntőig jutottak. Abban a műsorban az akkor divatos beat és rock sikereken kívül, Yardbirds, Cream, Jimi Hendrix Experience, Kinks zenekarok szerzeményeit játszották.

A stílust Simon Gabi hozta, ő volt a hangszerelő, a zenei agy. Ő is itt lesz a koncerten – meséli Váczi László zenekarvezető. Adta volna magát, hogy a jubileumi bulit is a Bartókban tartsák, de a közönségünk már nem a legfiatalabb, célszerűbb volt olyan helyet választani, ahol ülve hallgathatják a muzsikát. Bár mindenki nem vesz részt a szombati monstre koncerten, de „aki még él, és fogott azóta hangszert a kezében, az itt lesz” – jelenti ki a zenkarvezető.

Váczi „Laca” László, a Delta zenekarvezetője

A tavasz óta tartó felkészülési időszak nem volt könnyű, kicsit bele is fáradtak. Nincs állandó próbahelyük, még a mikulásnál is folytak próbák. Persze ebben az időszakban is voltak idilli pillanatok.

A nosztalgiakoncertet három szekcióra osztották, ami három gitáros markáns jelenlétét jelenti. Fellépnek azok, akik a legelső években együtt zenéltek, színpadra lépnek, akik a 2011-es újjáalakuláskor tagok voltak, és azok, akik az utolsó másfél évben jelentik a zenekar oszlopait. Az egyik szekcióban Simon Gábor gitározik Yardbirds, Jimi Hendrix stílusban, a másikban Andrádi György Gary Moore, Santana stílusban nyújtja a húrokat, a harmadikban pedig Faragó Péter a modernebb, Joe Cocker stílusban gitározik.

Ennélfogva várhatóan este nyolctól éjfélig is eltart majd a jubileumi Delta-koncert. Ebben az időben – még kimondani is sok – közel kilencven szám hangzik majd fel az este folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában