Különlegesség

2017.10.12. 09:00

Újfajta búcsút rendeztek Nagykarácsonyban

Újfajta búcsúban vehettek részt a nagykarácsonyiak ezen az őszön: nemcsak a szokásos forgatag várta őket, hanem remek műsoros délután is.

Balogh Tamás

bb

Halászné Czeiner Judit a rendezvény szervezője, a település könyvtárosa így értékelte a különleges eseményt.

Halászné Czeiner Judit

- Ez volt a legelső ilyen rendezvényünk. A közös programba egy kis pluszt, egy kis kulturális műsort varázsoltunk, hogy a közös helyszínen töltött idő tartalmasabb és színvonalasabb legyen. Úgy érzem, hogy ez sikerült is, nagyon sokan megnézték a műsorainkat. A délutáni programban fellépett a Nagykarácsonyi Néptánc Egyesület, valamint Németh Dorina és Kovács Leonóra. Az Összefogás a Magyar Családokért Egyesület szervezésében láthatták a Ludas Matyi és a Lónak vélt menyasszony című darabokat, amelyeket nagy örömmel fogadtak a kilátogatók. Véleményem szerint helye lesz ezeknek a programoknak nálunk a jövőben is. A férfiak többsége a meccsen szurkolt, a család többi tagja pedig szívesen választotta a mi műsorunkat. Utána persze nem hagyták ki a forgatag hagyományos lehetőségeit sem.

Nem második falunap

Müller Miklós

- Nem akartunk második falunapot létrehozni... – mondta Müller Miklós, a község polgármestere, amikor a kellemesen formabontó műsoros délután létrehozásának az okáról érdeklődtünk.

- Egy új kezdeményezést indítottunk az útjára. Ennek az az oka, hogy a régi séma, miszerint a búcsú napjára eljönnek a távoli rokonok és barátok egy finom ünnepi ebédre, majd kisétálnak a már inkább kirakodóvásárra és mini vidámparkra emlékeztető helyszínre, lassan nem éri el a kilátogatók ingerküszöbét. A kis településeken megkopik ezeknek az eseményeknek a fénye, és félő, hogy lassan az érdektelenségbe fullad. Pedig ez egy jó találkozási pont volt az elszármazottaknak és a helyben lakóknak egyaránt. Jó ezeken az eseményeken részt venni, mert a sok kellemes találkozás erősíti a közösségi érzést, ami után legközelebb is visszatérnek hozzánk, egy kis pezsgést visz ez a hagyományt őrző ünnep az életünkbe. Mi arra gondoltunk, hogy nem törődünk bele ebbe a trendbe, hanem valami pluszt viszünk bele a közösség szórakoztatásába, és ezzel együtt a hosszú távon történő megtartásába. Tiszteletben tartjuk a családi programokat, utána pedig egy kis szórakoztató programmal is várjuk a lakókat, rokonokat.

A tánc varázsa

Várai Anna

Várai Anna, a helyi néptánccsoport egyik vezetője a tanítványokkal együtt kellemes feladat előtt állt. Hazai pályán táncoltak.

- Ez volt az első búcsús fellépésünk. Mivel hál’ Istennek sokan szeretnek itt bennünket, bizakodtam, hogy az ünnepnap jellege ellenére sokan eljönnek megnézni, hogy hová fejlődtünk az utóbbi időben.

Izgalommal készült a fellépésére

Németh Dorina

Németh Dorina Anna a fiatal kora ellenére, hiszen a helyi Vörösmarty általános iskola nyolcadikos diákja, már a falu egyik híres személyisége. Az ünnepségek egyik állandó, sikeres fellépőjének számít.

- Szívesen vállaltam ezt a szereplést, és nem volt nehéz fölállni az ünnepi lakomából sem. Izgulok a fellépés miatt és azért is, mert a barátnőmmel már megbeszéltük, hogy mire ülünk fel a búcsúban, de még nem érkezett meg.

Igazi nagy vendégséget tartottak

Horváth Andor

Horváth Andor 1985-ben költözött a faluba, ma már igazi nagykarácsonyinak tartja magát.

- Orvosi javaslatra választottam a falusi életet, amit semmiképpen sem bántam meg azóta sem. Mi is szép családi ünnepséget tartottunk, sült kacsával is vártuk a vendégeket. Kilencen ültünk az asztalhoz. Mindenkinek jutott elég a finomságokból. Nagy örömömre összejött a család.

A vendégség

„Ha nem jössz, lemaradsz, és utána aztán bánkódhatsz!” Akár ez is lehetne a nagykarácsonyi búcsú családi ünnepségeinek a mottója. Ilyenkor a föllelhető ünnepi menük a párjukat ritkítják. A nagykarácsonyi háziasszonyok napokkal előtte kezdik meg a készülődést kíméletlen bevásárlásokkal. baromfiudvarokban a nehéz percek már szombaton leperegnek. A másik front már a konyhákban zajlik. A legfontosabb kedvenc sütemények (sokfélére tessenek gondolni!) is szombaton elkészülnek, amiknek a háziak aznap „csak a szélit” kaphatják meg.

A táncosok műsorát is vastapssal jutalmazta a közönség Fotók: BAT

Vasárnap jó korán reggel indul a konyhai hadművelet. Fölteszik a levest. Itt tyúkból, ott kacsából, vagy más alkalmas nyersanyagból. A lényeg, hogy gyöngyöző és kristálytiszta legyen. Nyilvánvalóan rengeteg zöldséggel, főtt húsokkal és a famila kedvenc levestésztájával.

„Szedjetek csak bátran, jut még, ne féljetek!” A bátorítást természetesen a büszke, alkotó háziasszonytól kapjuk. Minden fogásnál. Nem kell sokat ismételgetnie, megy az majd magától. „Csináltam egy kis pörköltet is!” A mérték itt is túlmutat minden várakozáson. A galuska? Sejthető, hogy ott készült a konyhában, ahogy a saláták és a savanyúságok is.

„Igyatok is valamit! Bátran! Estig kimegy a fejetekből!” Ebbe nem is merünk mélyebben belemenni. Nem bonyolítva túl a dolgot, ezek után jönnek a sültek. Ezen a vidéken a fejedelmi éteknek a házi sült kacsa számít. A további lelkesítő kínálatot inkább mellőzzük. Vagy mégsem? A sütemények, torták és egyéb rágcsálnivalók előre megtervezett hadrendbe állítása ezután következik. A zárásként felszolgált kávék, csak az „íze miatt” fontosak, mert az ezt megelőző gasztro ütközet álmosító hatását néhány órán belül úgysem semlegesíti semmi a világon…

Horváth Csaba tanár úr több feladatot is ellátott...

A régi idők focija

Bezzeg a régi időkben… A mindenkori falusi futballcsapatnak búcsúkor, hazai pályán kell megmérkőznie. Teljesen nyilvánvaló, hogy, ha a Barcelona érkezik Messivel az élen, ezen a napon a helyi közönség akkor is a győzelem kötelező igényével küldi fel a fiait az isteni zöld gyepre!

Virág László, a nagykarácsonyi futballcsapat edzője

Tudom, hogy hihetetlen, de ennek ellenére voltak nehezen felejthető, feketével jegyzett foci derbik, amikor a helyi aranylábúak nem tudtak eleget tenni az elvárásoknak. Mi mást tehettek a meccsek végére már alaposan dehidratált hazai atyafiak, mint érthető módon azon nyomban nekiláttak a bűnbakkeresésnek, az átgondolt számonkérésnek és a büntetések kiosztásának.

Nyilván első helyen a sporikat vették elő és, ha a virtus úgy kívánta, a fekete mezesek futójeggyel távoztak. Más, súlyosabb gyalázat esetén előbb az idegenbe bátorkodó szurkolókkal, majd minden, más véleménnyel felsorakozóval szemben álltak ki, nyilvánvalóan a küzdősportok eszközrendszerét felhasználva. Szavahihető forrásokra támaszkodva, akkortájt igencsak fogyó eszköznek számítottak az ünneplő ruhák, a kerékpárok teljes fölszerelése és alkatrészei, mi több, az egy-egy telek határát mutató léckerítések elemeinek, kiváló küzdőszerszámnak mutatkozó, akár százdarabos készlete is.

A Lúdas Matyi című előadáson tapsolhattak azok, akik nem mentek ki a vasárnapi futball-mérkőzésre

Ma már szerencsére ez csak az idősebb korosztály történeteiből ismert. Az idei évben már „csak” a súlyos sóhajtások, térdcsapkodások, és az itt nem publikálható, de a tévé-közvetítésekben hallható szurker kórusokat meg sem közelítő szintjén mozgó panaszos bekiabálásoknál tartottunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában