Szüret

2017.09.26. 18:12

Nagyvenyimen és Kisapostagon is eljárták a szőlőtaposók táncát!

„Közhírré tétetik kicsiknek és nagyoknak, szüreti mulatság lészen a faluban”, adta az emberek tudtára a kisbíró Nagyvenyimen és Kisapostagon is a sokéves hagyományok szerint szombaton. 

Horváth László

ddd

Amerre a lovasok, táncosok és kocsisok sora elhaladt, kíváncsiságtól csillogó tekintetekkel integetők fogadták a tarka és nótától hangos csapatot Nagyvenyimen. Az idén kilenc kocsit is számlálhattunk a népes társaságban. A település idén ünnepelte önállóságának hetvenedik évfordulóját.

Az ostorpattogtatást Kisapostag távoli utcáiban is hallani lehetett szombaton Fotó: Ady Géza

A fiatal községben sem volt akadálya annak, hogy a helyi ifjúság felelevenítse a magyar népszokások szüret idejéhez tartozó mozzanatait. Így tettek a nagyvenyimi táncosok is, amikor a község utcáin keresztül-kasul vezették menetüket, egészen késő délutánig. A hagyományos felvonulást este batyus bál követte, ahol először az Operett-Musikal-Voices Társulat tagjainak fellépése, Karczagi János és a Rajkó zenekar szórakoztatta a közönséget. A hajnalig tartó mulatságban Szabó Attila zenéjére táncolhattak a megjelentek.

Márkli János alpolgármester és Nagy Attila polgármester hordót is gurított a hídon

Kisapostagon is eljárták a szőlőtaposók táncát szombaton délután. A több száz éves helyi hagyományokat követve haladt utcáról utcára a felvonulók menete. Különlegességként ezen a településen a szőlőkosarat gyalog viszik a legények.

A nagyvenyimiek közül néhányan táncra is perdültek

Az idei évben tizenkét pár öltött népi viseletet. Az időjárás egy kicsit megtréfálta a vidám társaságot, kifogni azonban mégsem tudott rajta. Olykor kisbuszra szálltak a résztvevők, hogy az eső elől menedéket találjanak. A kitartás eredményeként hét helyen várták süteménnyel a fellépőket. Este nyolc órától pedig hajnalig tartó szüreti mulatságban vigadhattak a bálozók. A kisapostagi szüreti események sorában még egy különlegesség szerepelt. A felnőtt-játszótérnél a gyalogosok számára hidat avattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában