a film nézőinek többsége már próbált valamilyen drogot

2018.05.25. 09:00

A Zéró tolerancia film a kereskedelmi középiskolában aratta eddigi legnagyobb sikerét

Bár technikai problémák nehezítették a bemutatót, de a drogfilm így is hatott!

Pekarek János

A közönségnek nagyon átjött a drámai mondanivaló Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Zéró tolerancia

A film talán a negyedik vetítésén, csütörtökön délelőtt a kereskedelmi középiskolában aratta eddigi legnagyobb sikerét, annak ellenére, hogy a technika itt csúfolta meg legjobban az alkotókat: a hangosítás minősíthetetlen volt.

Ám a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával készült rövid dokumentumfilm hatása nem maradt el. Az alkotásban két volt dunaújvárosi drogos, Tamás Róbert és Kovács Ferenc beszél Szabó Nil kamerája előtt arról, hogy hogyan kezdődött és hova vezetett az az út, amely (ahogyan a dunaújvárosi közbiztonsági hónap által finanszírozott bemutatón a műsorvezető szerepét is vállaló Szabó Nil mondta) ugyanúgy egyetlen lépéssel kezdődött, mint az összes többi, de olyan hosszúnak bizonyult, hogy kis híján nem volt róla visszatérés.

A közönségnek nagyon átjött a drámai mondanivaló Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Már harmadszor látom a filmet, de még rám is nagy hatással van az a hitelesség, az a cifrázatlanság és az a drámai erő, ahogyan a felvétel bemutatja azt a poklot, amelyet a két főszereplő megjárt. S az is egyértelmű a rendkívül tömör beszámolóból, hogy a főszereplők barátainak, ismerőseinek, sorstársainak nagy, nagyon nagy többsége belehalt abba, hogy nem tudott lejönni a szerről.

Ezúttal a film végén minden korábbinál többen mentek oda a főszereplőkhöz és a műsorvezetőhöz, kifaggatni őket hátborzongató élményeikről.

Minden korábbinál többen érdeklődtek

A film hatóerejét mutatja, hogy még így, közösségben is megnyíltak a fiatalok. Ha ­pedig valaki azt hinné, hogy az egész csak művészkedés, hát nem: a diák-beszélgetőtársak többsége már próbált drogot…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában