Nem volt könnyű a ki- és beszállítás

2018.08.17. 12:00

Vesztegeltek a hajók az embargó miatt

Ismét a Dunán vesztegelnek azok a hajóvonták, amelyek a Dunaferr Rt.-nek szállítják az alapanyagot, illetve a vasmű készáruival vannak megrakva.

Körmendi Erzsébet

Erről Kocsa László, a Dunaferr akkori kereskedelmi igazgatója nyilatkozott lapelődünknek, A Hírlapnak 25 évvel ezelőtt, 1993. augusztus 13-án megjelent lapszámának címoldalán. Az igazgató elmondta: a szigorított embargón túl a szerbek diszkriminálják a magyar hajókat. Három, a vasműnek főként vasércet szállító MAHART-hajóvontát azzal az ürüggyel tartóztattak fel, hogy radioaktív anyagot visznek. Lefelé, a készárut szállító ukrán hajóvonták is állnak a Dunán. A szállítás egy részét vasútra csoportosították át, ez azonban a társaságnak többletkiadást jelent.

Az Rt. árbevételkiesése elérte az 1,6 milliárd, vesztesége pedig a 900 millió forint. A végleges kártérítés ügyében – amellyel a kormányhoz fordultak – szinte semmi sem történt. Önként adták fel közvetlen betegellátó tevékenységüket azok az orvosok, akik tudomást szereztek arról, hogy valamilyen fertőző betegségben szenvednek vagy fertőzőképes kórokozót hordoznak. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökségének felhívása ezt különösen a fertőző májgyulladás és a HIV-fertőzés esetén tartja az orvostársadalom erkölcsi kötelességének – írta meg lapelődünk országos napilap információira hivatkozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában