nemzeti ünnep

2018.08.20. 07:00

Aratóbállal ünnepelték az államalapítást Pentelén

A Pentele városrésziek idén is a városi ünnepségek előtti napokban tartották meg augusztus 20-i ünnepi programjukat a Pentele Klubházban.

Balla Tibor

A Pentelei Nyugdíjas Klub, a Pentele Hagyományőrző Egyesület és a Pentele Baráti Kör közös rendezvényén hagyományosan átadták a Pro Pentele Díj és az Oklevél Penteléért díj elismeréseket.

Fotó: Balla Tibor / Dunaújvárosi Hírlap

Némethné Naszvadi Júlianna és Szabó Tamás köszöntötte a megjelenteket Szent István, az államalapítás és az új kenyér ünnepén a Pentele Klubházban. A megemlékezésen Szabó Zsolt Róbert mondott nyitó beszédet, melyben I. István szentté avatásáról emlékezett meg, aki – megfogalmazása szerint – egy ezer éven át fennálló európai államot hozott létre a kereszténység jegyében. Hosszan méltatta államalapító királyunk történelmi jelentőségét, aki „ a magyar kereszténység egyetemes szellemiségét külföldön is egyértelműen jelezte”. Említést tett a Szentföldre vezető zarándokútról, melyben Pentele, mint ispotály is szerepet kapott. „Mint uralkodó, tudatában volt felelősségének és hatalmának. Hivatalát minden évben az általa elrendelt templomban egy napra letette, jeléül annak, hogy hatalmát Istentől csak kölcsönkapta és neki adja vissza”.

Fotó: Balla Tibor / Dunaújvárosi Hírlap

A program moderátori szerepét Kollárné Jánoki Anna, a Pro Cultura Intercisae díjas Írisz versszínpad tagja vállalta magára. Ő konferálta fel Pálinkás Eszter (fuvola) és Burkovics Márton (klarinét) impozáns műsorát is. A díjátadó előtt Parádi György, a Pentele Baráti Kör elnöke szólt a megjelentekhez, örömét fejezve ki, hogy a fiatalokat is be tudják vonni a hagyományőrzésbe. Ebben az esztendőben a Pro Pentele Díjat a tősgyökeres dunapentelei iparos családban született Lemák Jánosné vehette át. A hosszan zúgó vastaps igazolta a döntés alaposságát, hiszen sokat tesz a közért, 2000-től Tagja a Pentele Hagyományőrző Egyesületnek, a Pentele Baráti Körnek és a Pentelei Nyugdíjas Klubnak. A Penteléért Oklevél kitüntetést idén Zsákovics Györgyné és Kőrösi Ferencné kapta.

Fotó: Balla Tibor / Dunaújvárosi Hírlap

A díjátadó ceremónia után a Pentelei Kéknefelejcs Hagyományőrző Népdalkör előadása szórakoztatta a közönséget Horváthné Lázár Gabriella vezényletével és Bölcsföldi Ferenc harmonikakíséretével. A zenés hangolódás után Braun Ervin, a baptista gyülekezet vezetője áldotta meg az új kenyeret, felhívva a figyelmet arra, hogy nemcsak a földi, de a mennyei táplálékra is szüksége van az embernek, hogy teljes életet élhessen. Az új kenyér megszegése és kiosztása után kezdődhetett is az Aratóbál Pletser Zoltán közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában