Rangos, országos, illetve megyei versenyeken

2018.03.19. 17:30

Természettudományi, matematikai sikereket értek el a dunaújvárosi diákok

Ismét remek eredményekkel végeztek az általános iskolák és gimnáziumok országos versenyében a városi diákok, illetve csapatok.

Balogh Tamás

A Bolyai verseny országos döntőjében harmadik helyezett móriczos csapat: Turóczi Csenge, Király Izabella, Toponáry Sára, Szmodics Emese és tanáruk Lászlóné Durecz Andrea Fotó: amatőr felvétel

A Bolyai természettudományi csapatversenyen, amelynek „Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben.” adja a mottóját, országos döntőt tartottak márciusban. Eredmények: 3. osztály általános iskola: 3. helyezett Vadászgörény elnevezésű csapat: Turóczi Csenge, Király Izabella, Toponáry Sára, Szmodics Emese (Móricz Zsigmond Általános Iskola) 182 pont. Felkészítő tanár: Lászlóné Durecz Andrea. 7. osztály – gimnáziumi kategória 4. helyezés: Medveállatkák nevű csapat: Göblyös Bence, Nagy Erik Zoltán, Fenyővári Krisztián Zoltán, Karászi Martin (Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium) 156 pont Felkészítő tanár: Kanálné Katona Edit és Müllerné Ódor Marianna.

A Bolyai verseny országos döntőjében harmadik helyezett móriczos csapat: Turóczi Csenge, Király Izabella, Toponáry Sára, Szmodics Emese és tanáruk Lászlóné Durecz Andrea Fotó: amatőr felvétel

Mindez azért is számít óriási sikernek, mert ilyen és ehhez hasonló feladatokat kellett megoldaniuk: percenkénti légzésszám, pulzusszám összehasonlítása egy csecsemő és egy kisiskolás esetében, napi étkezések ideális száma, a fej a törzshöz viszonyított mérete. Egészen pontosan annak meghatározása, hogy hány érték magasabb a csecsemők esetében. Vagy például, hogy melyik naphoz kötődik az állatok első tavaszi kihajtása, a sötétség jelképes elűzése, vagy az aratás első napja. Akinek esetleg ezek könnyűnek mutatkoznának, annak vannak olyan kérdések is, mint hogy „a magyar természetvédelem címermadara megtalálható egyik pénzérménk hátoldalán. Melyik összeget lehet kifizetni ennek az érmének a többszörösével?”, vagy esetleg, hogy „írjátok le és számozzátok be a Naprendszer bolygóit a Naptól távolodva! Hányas számú a legnagyobb és a legkisebb bolygó?”. Ugye, önöknek is menne?

Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány Zrínyi csapatverseny Fejér megyei megmérettetésén 5. helyezést ért el a Móricz Zsigmond Általános Iskola 253 ponttal, 9. lett a Vasvári Pál Általános Iskola 229 ponttal.

Ugyanitt egyéni eredmények is születtek: 2. osztályban 7. helyezett Szij Emese Ada 96 pont (Vasvári Pál Általános Iskola), 3. osztályban 2. helyen végzett  Pápai Zóra 100 pont (Móricz Zsigmond Általános Iskola), a 4. osztályban az 1. helyezettként nyert Süli Henrietta 112 ponttal (Móricz Zsigmond Általános Iskola), 6. osztályban 5. helyezett Wizner Dávid 98 pont (Széchenyi István Gimnázium), a 6. osztályban 10. helyezett Gál Benedek Marcell 91 pont (Széchenyi István Gimnázium), a 7. osztályban 3. helyen végzett Göblyös Bence 118 pont (Széchenyi István Gimnázium), 12. osztályban 9. helyezett Csepeli Sára 84 pont (Széchenyi István Gimnázium). Gratulálunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában