Patkányirtás

2017.09.19. 13:50

Rendeződött a patkányhelyzet! Fertőzéstől már nem kell tartani

A városi patkánypopuláció épp annyira elég, hogy távol tartsa a vándorló rágcsálókat és más állatokat.

Pekarek János

Két olvasónk is felkereste szerkesztőségünket a múlt héten, s mindketten ugyanarra a jelenségre, sőt: azonos helyszínre panaszkodtak.

Mint mondták: fényes délelőtt a Babits utca és a Rakodó út találkozásánál előttük sétált át egy patkány. Ez pedig rendkívül rossz érzéseket keltett bennük.

Megkerestük szakértőnket, Csabina Eleket – aki viszont megnyugtatott mindenkit: szó sincs katasztrófáról!

Csabina Elek elmondta: a városi önkormányzatnál névvel, címmel, helyszínnel lehet hivatalosan bejelentést tenni arról, ha valaki patkányt észlel. Ezután a rágcsálóirtók minden esetben kimennek a megadott helyszínre, ellenőrzik a kirakott, patkányméreggel töltött ládákat, ha patkányfészket találnak, azt megsemmisítik, ha új ládákra van szükség, azokat kihelyezik. Minderről pedig maga a bejelentő írja alá a munkalapot! Másféle bejelentéssel tehát nem tudnak mit kezdeni, tette hozzá a szakember, aki megjegyezte, hogy bejelentések nélkül is rendszeresen ellenőrzik a méregládákat, és a valószínű patkány-előfordulási helyeket. Mindezek alapján azt mondhatja, hogy a dunaújvárosi patkánypopuláció legfeljebb a lakosság számának két százalékát teszi ki. Ennyi arra jó, hogy az erre vándorló patkányokat valamint a veszélyekkel fenyegető állatokat, például rókákat, kóbor kutyákat – területét védve – távol tartsa.

Csabina Elek egy kihelyezett méregládával Fotó: Ady Géza

Ha valaki nappal, forgalmas helyen lát patkányt, akkor a megpillantott kártevő minden valószínűség szerint már evett a kihelyezett méregből. Másképp ugyanis e rejtőzködő, rendkívül óvatos állatok nemigen mutatkoznak – a méreg tüneteinek egyike viszont, hogy foltos látás alakul ki, az állat nehezen tájékozódik, azt sem tudja, hol van, mi történik vele.

Mivel őszi, csapadékos az időjárás, a sok eső miatt is költözhetnek a megmaradt, üreglakó állatok: egyik városrészből a másikba. A szakemberek ezt is nyomon követik, és ügyelnek arra, hogy az új helyükön se szaporodjanak el.

A patkányhelyzet tehát rendezett a városban, fertőzéstől nem kell tartani. Érdekes tapasztalat, hogy egy állat miatt mindig több a bejelentés, mint sok után...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában