Természetközeli élményekkel

2018.06.22. 12:00

Országos pályázaton nyertek a móriczos diákok

Szinte nem telik el hét, hogy ne tudnánk valamilyen Móricz iskolás sikerről beszámolni. Ezúttal egy országos pályázatot nyert meg a 3/b. osztály.

Balla Tibor

A 2018. évi fenntarthatósági témahét keretében az általános iskola alsó tagozatos tanulói számára meghirdetett Egy doboznyi természet című pályázat célja, hogy a diákok felfedezzék a környezetükben fellelhető védett területek természeti értékeit, egy osztályközösség ellátogasson egy, a környezetében lévő természetvédelmi területre és ennek értékeit feltérképezze: tanulmányozza a kiválasztott területet, és egy cipősdoboznyi bemutató anyagot készítsen belőle.

Lászlóné Durecz Andrea, az 1. helyezett Móricz Zsigmond Általános Iskola 3.b osztályának felkészítő tanára megkérdezte a gyerekeket, volna-e kedvük pályázni. Volt. A Baracsi úti arborétumra szavaztak. Egy délelőttöt rászántak a vizsgálódásra, ez után készítették el a több oldalas word dokumentumot és a képi anyagot.

Tájékoztató táblák is segítették a látottak, hallottak azonosítását az arborétumban Fotó: HK

A munkához a MÉTA természetességmérő-lapot használták. Csapatokba szerveződve mérték fel az arborétumnak azt a részét, ahol a fák, növények elhelyezkednek, hogy mennyire természetes a környezet. Ha hatvan százalék feletti, akkor már természetes környezetnek mondható. Izgatottan várták, kinek hány pontja gyűlik össze. Megnézték, hány őshonos fát találnak a területen, tíz méteren belül hány növény van, azonos, vagy különböző életkorúak-e a fák, magasságban van-e különbség, van-e hatvan centiméternél nagyobb átmérőjű fa. Mértek, vizsgálódtak. Megdolgoztatták az érzékszerveket is. Bekötött szemmel tapogatták a fákat, megismerik-e kéreg alapján. Egy papírra írták le, hogy tíz perc alatt milyen hangokat hallottak. Sok állathangot ismertek fel, amit a tájékoztató táblákon ellenőriztek. Találtak cinkefészket tojásokkal. Ezeket írták le a pályázatban.

A témahéten több mint ezer iskola vett részt, ebből nem mindenki indult a pályázaton, de három számjegyű lehet a résztvevők száma. Tehát nem kis dicsőség, hogy országosan elsők lettek. A nyereményt természetközeli élményre fordíthatják, így erdei programra mehet az osztály.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában