Strandröpi OB

2018.07.17. 14:00

Nyitásfogadás – Három napig strandröplabda a Szalki-szigeten

A hétvégén három napon keresztül a strandröplabdáé lesz a főszerep a Dunaújvárosban. A Szalki-sziget ad ugyanis otthont a strandröplabda OB harmadik fordulójának.

Morva Dávid

Nyár, forróság, homok, röplabda és rengeteg mozogni vágyó ember. Röviden így lehetne összefoglalni azt, ami az előttünk álló hétvégén vár azokra, akik a Szalki-szigetre látogatnak. Újváros ugyanis immár második alkalommal ad otthont a Magyar Röplabda Szövetség Strand- és Szabadidős Röplabda Bizottsága rendezvényének, a nyári „Strandröplabda OB-nek”.

Mielőtt azonban nekiveselkedne a csapattárs keresésnek ki kell ábrándítsam a Kedves Olvasót, hogy az idei évre -már ami az OB-t illeti – lezárult a nevezés, legközelebb pedig 2019 nyarán lesz lehetőség, hogy megmutassa tudását. Így a hétvégén, maximum a pálya széléről kerülhet közelebbi kapcsolatba a sportággal.

Azonban, hogy ne teljesen laikusként szemlélje a tűzforró homokban, ide-oda cikázó embereket, és a pattogó labdákat, abban a DSE Röplabda Akadémia két szaktekintélye Kövessy Balázs utánpótlás-edző valamint Engyel László a röplabda szakosztály-vezetője lesz segítségére.

Engyel László reméli, hogy jól sikerült az idei verseny Fotó: Archív

A versenyről

Mit kell tudni a bajnokság, dunaújvárosi fordulójáról?

- Az OB dunaújvárosi versenyére rekordszámú nevezés érkezett – kezdte Kövessy Balázs. Ez azt jelenti pontosan, hogy felnőtt kategóriában 66 páros adta le a nevezését. Ebből 30 férfi, 36 női. Emellett lesz utánpótlás bajnokság is U-14 és U-18-as korosztályba. Előbbibe 9, utóbbiba 7 páros adta le a nevezését. Ezek nagyon nagy számok és Mi, akik a verseny lebonyolításáért, illetve részben a szervezésért felelünk, nagyon örülünk ennek.

Röplabda az röplabda, vagy mégsem?

Mint azt sokan tudják a strandröplabdának van egy teremben játszott változata is. A kettő között azonban van néhány lényeges különbség.

- Játékszabályok tekintetében, fontos hogy a strandon csak párosok versenyeznek. Egy mérkőzés két nyert szettig tart. A szettek 21 pontig mennek, viszont ha a 1-1-es állás van, akkor következik egy rövidített, 15 pontig tartó döntő.

A pálya mérete is változik a teremben játszotthoz lépest, ugyanis itt egy 8x8 méteres pályán játszanak a felek. Van érintésszabályozás is, tehát amikor a második érintésnél kiszolgálják az ütő játékost akkor ezt a bírók sokkal szigorúbban veszik. Emiatt is sokkal népszerűbb a strandröplabdázóknál az alkarral feladás.

Lényeges különbség még ha blokkba ér a labda, a teremben játszott változatnál, ezt követően még három érintés van, viszont a homokban csak kettő.

A tavalyi verseny utolsó napján készült fotók:

A különbségekről már beszéltünk, azonban jellegéből fakadóan nagyon hasonlóság is van a két változat között. Van átmenet, átjárás a kettő között?

- Átjárás természetesen van. Bár fontos megjegyezni, hogy külön kezeljük ezt a két sportágat. Azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy aki a teremben jó, az biztosan jó a strandon is és fordítva.

Például akik teremben mozgékonyak, gyorsak többnyire nem az adott csapat húzóemberei, viszont ezek a képességek a strandon sokkal jobban kijönnek, és jobban tudják kamatoztatni ezeket az erényeket.

Irány a Szalki-sziget!

A hétvégén Dunaújvárosban lesz az OB harmadik, a döntő előtti utolsó forduló.

- Így van, a napokban voltunk lenn megnézni az előkészületeket – vette át a szót, Engyel László. Beszéltünk a szakemberekkel, akik jelezték, hogy szerintük elég mély már a homok. Ez azért nagyon fontos, mert a strandröplabdában célszerű legalább 40 centis réteget kialakítani. Ugyanis minél több a homok annál jobb játszani a pályán.

Tavaly ebből voltak kisebb problémák, amiket ott helyben sikerült orvosolni, de idén igyekeztünk megtenni mindent annak érdekében, hogy minden a lehető legnagyobb rendben menjen.

Mit kell tudni a lebonyolításról?

- Nos egy három napos versenyről beszélünk. A mérkőzések négy pályán zajlanak majd. Fontos tudni, hogy az első nap, azaz pénteken a selejtezőkkel kezdődik a megmérettetés, ezekből lehet felkerülni a főtáblára.

Szombaton már az egyenes kieséses szakasz kezdődik, a döntőket pedig az előzetes tervek szerint vasárnap 11 órakor tartjuk meg.

Dunaújvárosiakért is szoríthatunk?

K.B.: – Természetesen! Az U-18-as illetve az U-14-es bajnokságra összesen 9 páros nevezett. Ebből hét páros a fiatalabbaknál versenyzik, illetve ketten az idősebbeknél méretik meg magukat. A felnőtteknél egy páros indul akik korábban Dunaferres kötődésűek voltak. Ők egyébként visszavonultak már az aktív játéktól, de erre a dunaújvárosi fordulóra eljönnek.

Ez már a második alkalom, hogy az OB egyik fordulóját itt rendezik nálunk. Ez a tendencia megmarad a későbbiekben? Volt erre irányuló tárgyalás egyeztetés a szövetséggel?

E.L.: – Nagyon jó kapcsolatunk van az MRSZ Strand- és Szabadidős Röplabda Bizottságával. A tavalyi siker után szerettük volna idén is megrendezni. Mi nagyon szeretnénk, hogyha minden évben adhatnánk helyszínt ennek a remek rendezvénynek Ugyanakkor tény, egyre több város jelzi azt a szervezők felé, hogy otthont biztosítana az eseménynek.

Én azonban bízom benne, hogy a Mi szakmai munkánk, illetve az elhelyezkedésünk garancia arra, hogy jövőre és azután és azután... lehetőséget kapunk arra, hogy megtartsuk a versenyt.

Fontos hangsúlyozni, hogy a verseny megtekintése ingyenes mindenki számára, tehát várunk mindenkit sok szeretettel péntektől a Szalki-szigeten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában