Első a biztonság!

2018.08.20. 09:23

Nemzeti ünnepünkön is vigyázzunk magunkra

Az augusztus 20-i ünnepen is legyünk körültekintőek, figyeljünk magunkra, embertársainkra és háziállatainkra is.

duol.hu

Államalapító Szent István ünnepén a megye több pontján is olyan tűzijátékot terveznek, amelynek megtartása engedélyhez kötött. A tűzoltók nemcsak a rendezvények előzetes tervét, hanem a pirotechnikai eszközök biztonságos telepítését, a biztonsági távolság betartását és a menekülési útvonalakat is ellenőrzik – tudtuk meg a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy mielőtt elindulna az ünnepi rendezvényekre, tájékozódjon az időjárási előrejelzésről, illetve az érvényben lévő vagy várható meteorológiai riasztásokról, a rendezvényen pedig minden esetben tartsa be a szervezők és a hatóságok utasításait.

Közlekedés

Dunaújvárosban illetve a környező településeken nem kell forgalomkorlátozásokra számítani. Nem árt azonban odafigyelni, hiszen a hosszú hétvégét sokan pihenésre, kikapcsolódásra használják. Emiatt az ünnep utolsó napján megnövekedett forgalomra kell számítani.

Továbbá, sokan kelnek útra, hogy megnézzék a fővárosi tűzijátékot, ami szintén lassabb haladást eredményezhet a forgalmas csomópontoknál.

Védjük kedvenceinket is!

Az augusztus 20-i tűzijátékok ideje a kutyák és gazdáik számára igazi kihívás. A négylábú kedvencek rettegnek a nagy zajtól, a pukkanásoktól, félelmükben gyakran szöknek el otthonról, és futnak világgá.

Mire figyeljenek a kutyatartók?

A kutyás gazdák ne vigyék magukkal kedvenceiket a tűzijátékra! Ők nem élvezik a színes és durranó látványos eseményt, hanem félnek a zajoktól és a hatalmas embertömegtől. Képzeljük el, hogy csak mozgó lábakat látnak, és fura, pukkanó hangokat hallanak.

Könnyen bepánikolhatnak, és akár a pórázt elszakítva el is szökhetnek. Az azonosíthatatlan zajokat veszélyforrásnak tekintik, kezelhetetlenné és akár agresszívvé is válhatnak.

A legjobb, ha valaki vigyáz rájuk otthon, míg a zajos forgatag tart.

Ha mégis megtörténne a baj, és elveszíti a kutyáját, vagy az ijedtségében megszökik otthonról, jelentse be az adatait a hatóságoknál, állatvédő szerveknél, és közösségi fórumokon. Szerencsés esetben valaki már megtalálta kedvencét, és keresi a gazdáját.

Mit tegyen, ha a tűzijátékok ideje alatt vagy után kóbor kutyával találkozik?

Ha a kutya már nyugodt, barátságos, és nem fél tőle, nézze meg, van-e rajta azonosító biléta, és hívja a gazdáját.

Ha nincs rajta biléta, és megteheti, vigye el a kutyát állatorvoshoz, vagy egy menhelyre ahol a benne levő azonosító chip alapján tudják hívni a gazdáját.

Ha nem tudja vagy akarja a kutyát megfogni, de segíteni szeretne, hívja a helyi menhelyeket és állatvédő szolgálatokat, ebfogókat.

DÁV – Dunaújvárosi Állatvédő Egyesület

Telefon: 0670/305-4547

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában