tarthatatlan állapot

2017.10.19. 08:30

A tiltás ellenére is bedobják a szemetet

Sok a gond a hasznosítható hulladékkal. Évekig civilek gyűjtötték, a lakosság is megszokta, de most csak nő a palack és szeméthalom a volt tanácsháza udvarán. A kerítésen tábla hirdeti: Tilos ide zsákos hulladékot lerakni! A figyelmeztetés ellenére sok köbméternyi fekete zsák éktelenkedik a kerítés mögött felpakolva.

Horváth László

A Hulladékot lerakni tilos! tábla mögötti szeméthegyet mutatja Kovács István képviselő Fotó: HL

Éveken keresztül a Mezőfalvi Nagycsaládos Egyesület gyűjtötte a palackokat, de tavalyi évben meghozott hulladéktörvény miatt már közel egy éve nem foglalkoznak vele. A módi az volt, aki otthon bezsákolta, az csak bedobálta az udvarra. A nagycsaládosok pedig kiválogatták, előkészítették elszállításra. Az akciókból kis pénzük állt a házhoz, amiből a közösségi programjaikat támogatták. Amíg működött a dolog, addig nem is volt semmi baj. Azóta viszont egyre csak gyűlik a palack és a szemét vegyesen. Kovács István mezőfalvi képviselő internetes közösségi oldalon is próbálja a lakosság figyelmét felhívni a megváltozott helyzetre. Azt mondja: nem elég sikerrel.

- Sajnos tarthatatlan állapot alakult ki, mert a lakosság nem vette tudomásul, hogy itt már nem gyűjtik a PET palackot. A tiltó táblák ellenére is bedobálják a zsákokat, de nem csak a palackok kerülnek ide, hanem mindenféle háztartási hulladék. A következményként a rágcsálók már elszaporodtak. Úgy néz ki, ismét az önkormányzatnak kell gondoskodnia az elszállításról, amit egyszer már megtett, de újra termelődött – mutatta Kovács István a fal melletti irgalmatlan mennyiségű szemetet a képviselő.

Megkérdeztük a nagycsaládosok vezetőjét is, aki megerősítette, tavaly óta valóban nem szerveznek gyűjtést.

- Sok problémánk volt a szállítással, a beérkezett palackok tisztaságával, illetve rengetegen azt gondolták, ilyen módon megszabadulhatnak a szemetüktől is. A palackgyűjtés végét a hulladéktörvény életbelépése jelentette. Mint látni lehet, a kupac azonban újra termelődik. Matracot, komplett háztartási hulladékot és egyéb szemetet is összehordtak az emberek. Még így is megpróbáltuk egy ideig feldolgozni, elszállíttatni, de már erőnket meghaladja. Nekünk is roppant kellemetlen a helyzet – válaszolta

Kissné Méninger Judit a nagycsaládos klub vezetője.

- Ez a szemét nem az önkormányzaté, ám ennek ellenére segítünk most is, ahogyan korábban is segítettünk. A szolgáltatóval egyeztetve még a héten megoldódik a probléma, aztán közmunkások közreműködésével kitakarítjuk a területet. A rend megőrzése érdekében pedig fokozottan ellenőrzik majd a rendőrök és a polgárőrök, hogy senki ne rakhassa le oda (se) a szemetét illegálisan – mondta megkeresésünkre Márok Csaba polgármester.

A Hulladékot lerakni tilos! tábla mögötti szeméthegyet mutatja Kovács István képviselő Fotó: HL

Mit tehetnek ezután a mezőfalviak a PET-palackkal? Vélhetően egyelőre a kukában landol a műanyag, a szelektív hulladékgyűjtés nincs a településen. Régebben volt próbálkozás erre, de azokat a speciális konténereket is teletömték a lakók mindenféle szeméttel, növényi, állati hulladékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában