ők is veszélyben lehetnek

2018.07.17. 15:00

Így tudod megvédeni kutyusodat a rekkenő hőségben – Tippek

Dunaújvárosban rengetegen tartanak kutyát, elég csak kimennünk az utcára és már is rengeteg pórázzal találjuk szemben magunkat. A mostanában ránk szakadt nyári hőség azonban a kis tappancsosainkra nézve is ugyanolyan veszélyes, mint ránk. Egy kis odafigyeléssel elébe mehetünk a bajnak. Hozzáértő tanácsért a helyi agility team-et, a FalkaLand-et kérdeztük.

duol.hu

Forrás: shutterstock.com

Fotó: otsphoto

Hosszabb séták esetén

Érdemes a kiadósabb séták idejét reggel – kora délelőtti, illetve késő délutáni-esti órákra időzíteni. A déli melegben, amennyiben lehetséges, kerüljük a nagyobb futtatásokat, ha szükséges is, csak egy rövidebb sétára vigyük a kedvencünket. Fontos, hogy ez idő alatt mindig legyen nálunk friss víz. Ne feledkezzünk el továbbá arról sem, hogy ilyen melegben a beton is könnyen forrósodik fel az érzékeny praclik alatt, ami komoly égési sebeket tud okozni csahos társainknak. Ezért inkább füves, árnyékos területen sétáltassuk őket, akár kisebb pihenőkkel egybekötve.

Napközben

Árnyékos hely és ivóvíz. A két legfontosabb dolog, amit biztosítunk kedvencünknek. Célszerű a kettőt összevonni és az itatótálkát árnyékos helyre tenni, hogy ne melegedjen fel a vizük. Itt is érvényben van, hogy amennyire lehetőségeink engedik, gondoskodjunk az ivóvizük frissességéről.

Akár egy kisebb medencét is biztosíthatunk számukra, hogy legyen lehetőségük a folyamatos hűtésre. Lakásban tartott kutyák esetében kicsivel könnyebb dolgunk van, nem kell árnyékos helyet vadászni az ebnek, hogy megvédhesse magát a tűző naptól. Azonban a lakás is fel tud melegedni annyira, hogy szükségessé váljon négylábú barátunk hűtése. Ilyen esetekben alkalmazhatunk hűtőmatracot is.

Veszélyeztetett kutyusok

A kistestű, alacsony növésű, turcsi orrú, illetve beteg, túlsúlyos és az idős egyedek sajnos fokozottan ki vannak téve a meleg ártalmainak. Könnyebben felhevülnek, ezért nagyobb odafigyelést igényelnek. Számukra hasznos lehet egy úgynevezett hűtőmellény használata.

A hőguta tünetei és kezelése

Jó, ha tisztában vagyunk és fokozottan ügyelünk a hőguta tüneteire. Mik lehetnek ezek? Erőteljes, kapkodó, akár habos lihegés, nyugtalanság, tántorgás, kábult és az oldalára dőlt, tudatzavaros. Súlyosabb esetben görcsrohamok is jelentkezhetnek.

Mit tehetünk ilyen esetben? Amíg állatorvoshoz nem érünk, el kell kezdeni lehűteni az állatot. Fontos a fokozatosság, hisz, mint az embereknél, ha a felhevült testet hirtelen hideg éri, súlyos keringési sokkot is okozhatunk vele. Tehát fokozatosan, lehetőleg a végtagoktól kiindulva kezdjük el hűteni hideg-vizes törülközővel őket, majd a gerinc mentén haladva, a szőrbe dörzsölni a vizet. Amíg az állat nincs teljesen tudatánál, ne itassuk, mert könnyen félrenyelhet. Útban az állatorvoshoz, előre telefonáljunk oda, hogy fel tudjanak készülni az érkezésünkre.

Határozottan tilos!

Autóban soha, semmilyen körülmények között ne hagyjuk ott kedvencünket, még lehúzott ablakkal, „csak öt percre” se! Az árnyékban hagyott gépjármű is percek alatt fel tud hevülni 40°C-ra.

Munka-és sportkutyák esetén

Szintén kiemelendő a tréningek tudatos időzítése, a nagyobb megterhelések kerülése. Inkább több, rövidebb intervallumú munkát végezzünk velük, megfelelő mennyiségű pihenőt biztosítva a köztes időkben. Legyünk velük türelmesek, hisz a meleg rájuk is hatással van, ne hajszoljuk túl őket. Napi lefárasztásképp pedig tökéletes kikapcsolódás az úszás.

Úszási lehetőségek a városban

Varsányi Gyula, a dunaújvárosi vízi rendészet r. főhadnagya megkeresésünkre elárulta, hogy a kijelölt fürdőhelyeken nem lehet kutyákat fürdetni, viszont hivatalosan kijelölt hely sincs a számukra. A Dunában fürödhetnek kedvenceink, de mivel közterületnek számít, így a póráz használata kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában