gazdag programmal készülnek

2018.09.19. 14:30

Kutatók éjszakája lesz a Dunaújvárosi Egyetemen

2018. szeptember 28-én a Dunaújvárosi Egyetem is csatlakozik a Kutatók Éjszakája országos programsorozathoz.

duol.hu

Péntek este, 18.00 és 22.00 óra között, változatos programokkal és kísérletekkel várunk minden érdeklődőt a kampusz területén. A rendezvények látogatása mindenki számára ingyenes! – Tájékoztat honlapján a Dunaújvárosi Egytem

A részletes programok:

Műszaki Intézet

Stirling-motor (P épület folyosó) Zahola Tamás

A Stirling-motor egy külső égésű hőerőgép, mely tetszőleges hőforrással üzemeltethető. Munkaközegként levegőt használ, ami zárt ciklusban áramlik a gépen belül. Üzeme ennek következtében zajtalan. A hőerőgépek közül a Stirling-motor valósítja meg legpontosabban a Carnot-körfolyamatot, ami az elméletileg lehetséges legmagasabb hatásfokú hőkörfolyamat.

Kettős inga (P épület folyosó) Zahola Tamás

A kettős inga, mint dinamikai rendszer a közönséges ingával ellentétben kaotikus működésű. A lengő tömegek közötti csatolás következtében a kettős inga igen érzékeny a kezdeti feltételek kicsiny megváltozására. A bemutatott eszköz segítségével tanulmányozhatók a matematikailag instabil, kaotikus rendszerek.

Maidlab bemutató (M-134) Dr. Pór Gábor és csapata

A Magyar Akusztikai Ipari Diagnosztikai laboratóriumban az alábbi bemutatókat lehet megtekinteni: – szilárd testek átvilágítása ultrahangos szkennerrel – szilárd testek felületi karcainak kimutatása örvényáramos szkennerrel – állóhullámok megjelenítése Kundt-csőben – gyorskamerás vizsgálatok – endoszkóp, hőkamera – lemezen történő hangforrás lokalizáció. – hangok szemléltetése real-timespektrogrammon.

Pneumatika labor bemutató (GL-02) Dr. Bajor Péter

A sűrített levegő egy munkavégzésre és folyamatok vezérlésére, automatizálására kiválóan alkalmas közeg. A látogatók megismerkedhetnek néhány alapkapcsolással, és ki is próbálhatják, el tudnak igazodni a szelepek és csövek labirintusában.

Érdekes mechanikai, feszültségoptikai jelenségek bemutatása (P épület folyosó) Ladányi Gábor

„Mitől függ egy szerkezet teherbírása? Mit jelent a mechanikai feszültség? Lehet látni a feszültséget?A válasz: Igen. Kísérleteinkben nyomon követhetjük, hogy változnak a mechanika feszültségek a növekvő terhelés hatására egy emelőhorogban, megvizsgáljuk, milyen feszültségek keletkeznek két kapcsolódó fogaskerék fogaiban és látni fogjuk, miként csökkenti egy alkatrész teherbírását egy egyszerű furat. ”

Győzzük le a gravitációt! Látványos fizika kísérletek (P-001d) dr. Horváth Miklós

Az előadáson izgalmas, érdekes jelenségeket láthatunk demonstrációs eszközökkel bemutatva, magyarázattal megvilágítva a jelenségek fizikáját Óránkénti kezdéssel kb 40 perces előadások a P-001-ben. – Kísérletek Van den Graaf generátorral – Lenz-ágyú – Gauss-ágyú – mágneses levitáció – Szupravezetés: Meissner- effektus – kvantum levitáció – termoakusztikus Rijke-cső – Vízforralás szobahőmérsékleten – Magdeburgi féltekék – Nitrogén rakéta

Elektrosztatikus porszállítás (C-111) dr. Kiss Endre

A mai ipari technológiákban egyre nagyobb jelentősége van a kisméretű részecskék, az ún. porok szállításának. A Különösen a néhány mikrométer, vagy annál kisebb átmérőjű részecskék szállítása, mozgatása jelentős. A nagy szemcseméretű anyagokkal szemben ezek pontos mozgatása nem egyszerű feladat. Erre való többek között a haladó hullámú elektrosztatikus porszállítási eljárás, amelynek egy példáját mutatjuk be.

Elektrosztatikus szeparálás (C-111) dr. Kiss Endre

A mai hulladékfeldolgozási technológiákban sokszor célszerű, vagy célszerű lenne a megőrölt hulladékból kiválasztani a vezető anyagot, elsősorban fémeket. Erre a legalkalmasabb eljárás az elektrosztatikus szeparátor, ami forgó henger és egy nagyfeszültségű kisülési elektróda segítségével végzi el ezt a feladatot. Egy, az ipari feladatok megoldásában sikeresen alkalmazott berendezést mutatunk be az eseményen.

Fém és műanyag felületek kezelése csendes villamos kisülésekkel (C-111) dr. Kiss Endre

Különböző fém és műanyag felületek festhetősége, ragaszthatósága jelentősen javítható csendes villamos kisülésekkel való „besugárzással”. A bemutató ezzel a témakörrel foglalkozik.

Mikro áramkörök szerkezetének bemutatása (C-111) dr. Kiss Endre

A mai hétköznapi életet jelentősen megkönnyítik, vagy az elviselhetőségét javítják az okos telefonok, a számítógépek, okos televízió készülékek, stb. A jelenlegi funkciók rendkívül nagy számú tranzisztorfunkciót tartalmazó áramköröket igényelnek. Ezek szerkezete csak mikroszkóp, illetve elektronmikroszkóp alatt láthatók. Egy relatíve kis integrálási sűrűségű eszközt mutatunk be ezzel kapcsolatban.

Szemünk fénye (C-111) dr. Kiss Endre

A világító berendezések fényének hullámhossz szerinti összetétele jelentősen befolyásolja a láthatóságot. A bemutatón a használatos világítótestek és azok jósága kerül ismertetésre az emberi szem tulajdonságaival összehasonlítva.

Kísérletek szén-dioxiddal (C-127) dr. Kovács Imre

Szárazjég előállítása széndioxid palackkal: az adiabatikus tágulás látványos szemléltetése. Az előállított szárazjéggel további kísérletek. A széndioxid oldódása vízben, reakciói mésztartalmú anyagokkal, mesterséges „cseppkő” készítése.

Kísérletek luminollal (C-127) dr. Kovács Imre

A kemolumineszcencia látványos bemutatása luminol indikátor segítségével.

Ezüsttükör próba, Fehling próba és Jód-próba (C-120) Petrovickijné dr. Angerer Ildikó

a.) Ezüsttükör próba: Szőlőcukor oldat, ezüst-nitrát oldat és ammónia-oldat segítségével a kémcső falára elemi ezüstöt választunk ki, mely reakció során a szőlőcukor oxocsoportja az ezüstiont fémezüstté redukálja.

b.) Fehling próba: A Fehling-próbát formilcsoport (aldehidek) kimutatására használják. Kevés réz (II)-szulfát oldatot és kevés kálium-nátrium-tartarát oldatot összeöntve kék réz(II)-hidroxid csapadék keletkezik. További kálium-nátrium-tartarát hozzáadásakor az oldat sötétkék, tiszta lesz, majd ehhez formilcsoportot tartalmazó vegyület oldatát (szőlőcukor oldatot) öntik. A reakció melegítéssel segíthető elő. Szerencsés esetben réz is leválik.

c.) Jód próba: A poliszacharidok közül a keményítőt jódpróbával mutathatjuk ki. Lugol-oldat (káliumjodidos-jódoldat, KI-I2) hatására a keményítő mélykék színreakciót ad, mivel a jódmolekulák beépülnek a keményítő spirális láncába, és megváltoztatják a molekula fényelnyelését (60 oC alatt).

Ózon (C-126) Kovács-Bokor Éva

A levegőminta ózon- és oxidálóanyag-tartalmát pufferolt kálium-jodid oldatban nyeletjük el. A mintaoldatban az ózon hatására jód képződik, amelyet titrimetriával határozunk meg.

Kicsi a számítógép, de ügyes (GL-004) dr. Kővári Attila

Napjainkban a beágyazott számítógépet tartalmazó rendszerek mindenhol ott vannak körülöttünk, a mindennapjaink elektronikai eszközeinek részei, még ha nem is gondoljuk, hogy bizonyos dolgok hátterében az áll. A bemutatóban többféle beágyazott rendszert tartalmazó alkalmazás tekinthető meg.

Lufivarázslat (C-126) Kovács-Bokor Éva

Az ecet és a szódabikarbóna reakcióba lép egymással, az elegy pezsegni kezd és szén-dioxid gáz keletkezik, az fújja fel a lufit. Hasonló okból emelkednek meg a sütőporral készülő sütemények, a bennük levő gázbuborékoktól lesz a szerkezetük puha, levegős.

Vákuum kísérlet (C-126) Kovács-Bokor Éva

A vákuum miatt a folyadék kitölti az elégetett oxigén térfogatát, így felszívódik.

Víz alatti tűzijáték (C-126) Kovács-Bokor Éva, Szabóné Juhász Ildikó

Ebben a kísérletben a víz és olaj sűrűség különbségen alapuló kölcsönhatását figyelhetjük meg ételfesték alkalmazásával.

Vulkánkitörés (C-126) Szabóné Juhász Ildikó

A kísérlet során a szódabikarbóna reakcióba lép az ecettel, széndioxid keletkezik, ami nagy nyomást fejt ki, így a folyadék és a gáz együtt, habot képezve távozik az üvegből.

Fekete kígyó (C épület udvar) Szabóné Juhász Ildikó

Az etil-alkohol égésekor hő szabadul fel, melynek hatására megindul a nátrium-hidrogén-karbonát bomlása és a cukor elszenesedése. A bomláskor felszabaduló szén-dioxid gáz fújja fel a széntartalmú anyagot különböző kígyóhoz, sárkányhoz hasonló alakzatokra.

Fizikai szimuláció Gleeble berendezéssel (M-38) Dr. Bereczki Péter

„A laboratóriumban megtekinthető a Gleeble termomechanikus szimulátor, amivel fémek tulajdonságainak javítása technológia optimalizálásával, illetve a meleghengerlés és a kovácsolás fizikai szimulációja végezhető el. Anyagvizsgálat magas fokon: a nukleáris erőművek szerkezeti anyagait érő terhelések modellezése fizikai szimulációval. ”

Kasztingoljunk (Castingoljuk) együtt! – DUE érme öntése (M-39) Pergel Dóra, Hájas Zoltán

Homokforma szekrénybe, hagyományos formaöntési eljárással kb. 3 cm átmérőjű DUE felirattal ellátott érmét lehet önteni fémből. Magát a teljes folyamatot meg lehet tekinteni, ki is lehet próbálni, az elkészült érmét haza is lehet vinni.

Szakíts, ha bírsz, mit kívánsz műanyagot vagy fémet! (M-39) Dr. Kozsely Gábor

Hogy viselkednek az anyagok a hőmérséklet függvényében? Különböző anyagokból (különféle műanyagok, acél és alumínium) kimunkált próbatestek elszakítása negatív és pozitív hőmérséklet tartományban.

Makro-világ mikro részei (M130) Dr. Pázmán Judit

Légy, darázs és egyéb csodabogarak nagyító alatt. Sztereo-mikroszkópban és pásztázó elektronmikroszkópban megtekinthetők színes és fekete-fehér felvételeken. A bogarakról mikroszkópos fotók készíthetők, és ezek kérésre el is vihetők.

Hegesztő robot és hegesztő szimulátor bemutató (M2 épület Hegesztő Központ) Pogonyi Tibor

Tanárképző Központ

Élményközpontú pedagógiával a Z-generáció sikeres képzéséért

Előadó: Csikósné Maczó Edit

A kutatásban hallgatókat szeretnék megkérdezni arról, hogy milyen módszerekkel zajlik zömmel a kurzusaikon a tananyag feldolgozása, megjelenik-e az órákon a digitális eszközök használata, mennyire tartják érdekesnek, könnyen befogadhatónak, élményszerűnek az oktatást. Felmérném ezenkívül, hogy mit látnának szívesen az órákon, számukra mivel lehetne könnyebbé tenni a tanulást, szükségesnek találnák-e a folyamatos vizuális megerősítést is, valamint élnének-e az online tananyagok használatával. Mi jellemzi a tanulási szokásaikat, hogyan készülnek a vizsgákra, hogyan boldogulnak a nagy mennyiségű ismeretek befogadásával, fejben tartásával.

Dunaújváros és térsége új iparfejlesztési irányai – az Ipar 4.0 tükrében

Előadó: Budai Gábor

A korszerű információs technológiák és az automatizálás kapcsolata (Nemzetközi kitekintés); – M2M (machine to machine) technológia bemutatása; – V2V (vehicle to vehicle) technológia bemutatása; – Megváltozott korszerű gyártási módszerek (Robot technológia); – AI (Artifical Intelligence) „”Mesterséges intelligencia„” fogalom értelmezése; – Humán erőforrások kiváltása robotokkal; – Big data – Felhőalapú szolgáltatások (Az autóipar, autógyártás tükrében); – Az ipar szerkezetének szükségszerű megváltozása (Dunaújváros és térsége)

Sztálinváros oktatástörténete

Előadó: Magyar András Tamás

Kulturális dimenziók megismertetése az idegennyelv-órákon

Előadó: Dr. Tóth Andrea

A nyelvtanulás és nyelvtanítás célja, hogy a nyelvtanulókból sikeres idegennyelv-használók váljanak. Jól ismert tény azonban, hogy a sikeres és megfelelő idegen nyelvi kommunikációhoz a nyelvi elemeken túl különféle képességekre és készségekre van szükség (ilyen pl. a szociokulturális kompetencia vagy az interkulturális kommunikatív kompetencia). E készségek fejlesztése elengedhetetlen, hiszen a nyelv és a kultúra elválaszthatatlan egymástól, és ennek a nyelvtanítás folyamatában is meg kellene mutatkoznia. A kérdés azonban az, hogy hogyan lehetséges a kulturális dimenziók megismertetése a nyelvtanítás számos korlátja ellenére, hiszen a kulturális dimenziók látszólag túlságosan elvont ismereteket közvetítenek. De csak látszólag. Az interneten különösen alkalmas utazói beszámolók, blogok, fényképek, kritikus incidensek találhatóak, amelyek megfelelő alapul szolgálhatnak az idegen nyelv órákon bizonyos szövegértési, beszélgetési vagy írásos feladatok megoldásához.

Informatikai Intézet

Mi újság a villamos energiatermelés és elosztás területén 2018-ban Magyarországon és a világban?

Előadó: Dr. Szabó István

Társadalomtudományi Intézet

„LEGOsztika” Fejes Csilla

A program egy termelési folyamatot leképező modellkörnyezet, melynek segítségével jól illusztrálhatók és megfigyelhetők a főbb logisztikai folyamatok és jelenségek, s melynek keretein belül a játékosok átélhetik és újratervezhetik egy teljes gyártási folyamat lépéseit.

A televíziózás kulisszatitkai – Gyere el, próbáld ki! (TV Stúdió) Szpisák Tamás, Végh Zoltán

A látogatók betekintést nyerhetnek egy professzionális televízió stúdió működésébe, ahol nem csupán megismerhetik, hanem ki is próbálhatják a berendezéseket és a különböző munkaköröket.

Az érdeklődők többek között megmérettethetik magukat hírolvasóként egy súgógép segítségével, majd bemutatjuk a greenbox technológia lehetőségeit.

A bátrabbak részt vehetnek egy televíziós kvíz játékban, valamint egy ügyességi vetélkedőn, továbbá bepillantást nyerhetnek a szinkronizálás kulisszatitkaiba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában