„jöjjön a tavasz, vesszen a tél”

2018.02.19. 16:00

Eltemették a havas-jeges évszakot a kisapostagiak

Nagy hagyományai vannak a településen a télűző rendezvénynek, amelyet a mostanában kedvelt közösségi eseménnyel, a disznótorral kötöttek össze.

Körmendi Erzsébet

Nagy Attila polgármester tűzre vetette a kiszebábot Fotó: HK

Lélekmelegítőkben és disznótoros ínyencségekben sem volt hiány múlt szombaton a kisapostagi régi óvodában, ahol télűző népi programokra gyűltek össze a falubeliek. Nagy Attila polgármester a forralt bort ízesítette a hatalmas lábasban, közben beszélgettünk, mégpedig arról, hogy 2012-ben a Magyarok Szövetsége honosította meg nálunk a téltemetést, amely forgataggal, gasztronómiai versenyekkel, játszóházzal kezdődött a községházán, ahonnan nagy zajkeltéssel vonultak a Duna-partra, hogy felgyújtsák és a folyóba vessék a kiszebábot. A hagyományhoz tartozott, hogy bárki leírhatta azt a baját, bánatát, amitől szeretne megszabadulni, elrejthette a banya ruhájában, hogy aztán ezek a gondok is ugyanúgy elporladhassanak a lángok között, ahogyan a banyával együtt a tél.

Nagy Attila polgármester tűzre vetette a kiszebábot Fotó: HK

 

Disznóvágás és kiszeégetés 

Az önkormányzat átvette a program szervezését és finanszírozását 2013-ban, az esemény vázát megtartották, a menü és a helyszín azonban változik, mindig az aktuális igények szerint. Idén például a régi óvoda épületében 7 órától hagyománykövető disznóvágással indult a nap, ahol a folyamatokba és a kóstolásba is bekapcsolódhatnak a kisapostagiak. Előző nap is vágtak egy disznót, hogy hideg májas, disznósajt, és tepertő is kerüljön az asztalra. Szombaton pedig a téltemető rendezvény keretében kézműves-foglalkozásokon félelmetes jelmezek versenye, gondűző cédulák írása és télűző daltanulás töltötte ki az időt, miközben sült a pecsenye, kolbász és hurka. A délután központi eseménye a kiszeégetés volt a patak partján, ahol nagy zajkeltés, dobolás, kolompolás és kurjongatás mellett a polgármester vetette tűzre a telet szimbolizáló bábot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában