Napindító finomság

2017.11.20. 09:55

Mézes reggeli a rácalmási általános iskolában

Ez a második év, hogy Mézes reggelit szerveznek Rácalmáson az iskolában és az óvodában. Tehetnék máshol is!

Pekarek János

Iskolások állnak sorban a mézkóstolásnál

Fotó: Zsedrovits Enikő

Tíz évvel ezelőtt Szlovéniából indult az a kezdeményezés, amely ma már az Európai Unió nagy részén hódít, és a Földművelésügyi Minisztérium, valamint az Országos Méhészeti Egyesület révén Magyarországon is egyre népszerűbb: ez a Mézes reggeli!

Aligha kell bizonygatnunk, mennyire finom és egészséges étel (és gyógyszer, és még sok minden más!) a méz – és mégis: manapság Magyarországon évente mindössze hetven dekagrammot fogyaszt belőle egy ember... A minisztérium azt szeretné elérni, hogy 2020-ra ez a szám legalább évi egy kilogrammra nőjön. Ennek része a gyerekeknek szóló akció is, amikor ingyen kóstolhatnak bele ebbe a finomságba.

Mint pénteken reggel a rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskolában és a Manóvár Óvodában történt. Ahová Csurgó István méhész vitte a reggelihez való mézet, hogy a gyerekek kalácsukra, kiflijükre tehessék. Nagy segítségére volt ebben a munkában Kiss József iskolaigazgató és Pálinkás Tiborné óvodavezető, továbbá az iskola 7. osztályosai, Márta István osztályfőnök vezetésével.

Mintegy háromszázötven iskolás és százharminc óvodás ehetett egy igazán finom mézes reggelit – majd kóstolhatta meg a mézet önmagában is, pumpás adagolókból. Tíz kiló méz fogyott: a jelek szerint igazán nem kellett biztatni senkit a mézfogyasztásra! Remélhetőleg ez az alkalom és ezek az ízek sokáig megmaradnak a gyerekek emlékezetében – addig legalább, amíg maguk is szülők lesznek.

A méz élettani hatásairól, tápértékéről, erősítő és gyógyító szerepéről könyveket lehet írni (írtak is!) – mi most csak annyit említünk, hogy ősidők óta ismerik hatását. Érthetetlen, hogy miért csak ilyen keveset eszünk belőle!

Iskolások állnak sorban a mézkóstolásnál
Fotós: Zsedrovits Enikő

Ha Csurgó Istvánon múlna, biztosan nem így lenne. Valóságos méhészdinasztiából származik: a dédapja is méhészkedett. Csurgó úr beleszületett a mézes mesterségbe, és húgával egyetemben a derék méhek szinte minden termékét feldolgozzák, az ember szolgálatába állítják, a méztől a méhviaszig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában