mosolyt is kézbesít

2017.10.19. 10:00

Télen – nyáron nehéz a dolga a postásnak

Naponta hivatásszerűen bejárja a belvárost a Devecseri Gábor utcától a Kallós Dezső utcáig, a Dózsa György úttól a Kenyérgyári útig Román Attiláné, Ica. Ő ennek a körzetnek a kézbesítője, röviden: a postása.

Pekarek János

Román Attiláné az elismerő oklevéllel Fotó: Ady Géza

A város pillanatnyilag legnépszerűbb postása: dunaföldvári! Legalábbis ott lakik, de a szíve ide is húzza...

Román Attiláné, a dunaújvárosi 1. számú postahivatal kézbesítője bekerült a Postás Példakép Díj döntőjébe, az ország idén kiválasztott hat legjobb postása közé!

Az eredmény talán legszebb része, hogy éppen ügyfelei jellemzése alapján és az ő szavazataikkal került ilyen megtisztelő helyre. Hát ha még azt is olvassák, hogy miket írtak róla „lakói”!

Egy lakó írta: megváltozott a postásokról alkotott véleményem miatta!

Majdnem mindenkit név szerint ismer itt, nagyon sokan örömmel köszöntik az utcán, és büszke arra, hogy még a legkellemetlenebb modorú emberrel is sikerült kölcsönös tiszteleten alapuló viszonyt kiépítenie. Nagyon szeret „a lakói” között lenni, ő csak jót tud mondani mindenkiről. Azon ritka emberek közé tartozik, akik nem hagyják, hogy összevesszenek velük: minél inkább leteremtené valaki, annál kedvesebb az illetővel, amíg végül a másik kénytelen-kelletlen belátja, hogy vele szemben csak rossz hírbe keveredhetne.

Ez is egy szakmai trükk. De a jó benne az, hogy nála ez belülről jön.

Őszinte.

Úgy lett postás, hogy amikor lejárt az anyasági szabadsága (öt gyereket nevelt fel, ma már két unokája is van!), akkor nekiállt munkát keresni. Ismerősei ajánlották be a postához, mondván, hogy megbízható ember. Azóta sokszorosan kiderült, mennyire az. Megbízható, terhelhető (a legalább húszkilós postástáskával naponta végigjárja a körzetét, esőben, hóban, fagyban, hőségben), mindig pontos és naprakész.

Román Attiláné Ica, a dunaújvárosi belváros kézbesítője, bekerült a hat legjobb postás közé! Fotó: Ady Géza

A legszebb az egészben, hogy Dunaföldváron él, naponta kétszer buszozik azért, hogy a dunaújvárosi belváros küldeményeit kézbesíthesse. Hívták ugyan már Földvárra is postásnak – de ő annyira szereti kollégáit, címzettjeit, hogy esze ágában sincs innen elmenni. (Érdekes: az újvárosi kézbesítők között dolgozik százhalombattai lakos is...)

A minap Ica jelölt lett: a Postás Példakép Díj jelöltje. Először hirdette meg a Magyar Posta Zrt. ezt az akciót, fennállásának 150. évfordulója alkalmából, a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó postás kiválasztására.

Olyan postai dolgozót kerestek, aki példás szakmai teljesítménye mellett emberi tulajdonságaival is kitűnik. Bárki jelölhetett postást (nem csak kézbesítőt!) idén szeptember 15-ig, és a beérkezett jelöltek közül szakmai zsűri választott ki hat embert az egész országból, akiknek nevét és történetét szavazásra bocsátották a posta internetes honlapján.

Román Attiláné Ica bekerült a legjobb hat kiválasztott közé! A Postás Példakép Díjat egy ajkai postás, Rosta Tamás nyerte el végül – de egy ekkora cégnél, mint a posta, a legjobb hat között lenni...

Ez bizony önmagában is kitüntetés!

Különösen, hogy „a lakói” olyan jellemzésekkel segítették kiválasztását, mint például: „mindig mosolyog, ő az, aki betegen is dolgozik”, „hiányzik, ha nagy ritkán szabadságon van”, „nagyon szeretem, ahogy az emberekkel bánik, pontos, munkaszerető”, „megváltozott a postásokról alkotott véleményem miatta”, „mindig van egy jó szava az emberhez”, „soha nem panaszkodik”, „ez a hölgy egyszerűen hihetetlen, ő az én hősöm!”

Mit lehet ehhez még hozzátenni?

Ica: postás a javából!

Román Attiláné az elismerő oklevéllel
Fotó: Ady Géza

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában