zombik Újváros utcáin

2018.07.24. 21:05

Hátborzongató – Élőhalottakká tette őket a szerhasználat

Az elmúlt napokban sokkoló videók jelentek meg a közösségi portálon, amelyen fiatal emberek élőhalottként, öntudatlanul billegnek az utcán. Szörnyű, de ahhoz, hogy ilyen bedrogozott zombit láthassunk, elegendő a város néhány pontjára kimenni.

Balla Tibor

Öntudatlan rongybábuvá válnak az ismeretlen összetevőjű szer hatására (képünk illusztráció) Fotó: metro.co.uk

Czere-Ambrus Mária, az MRE Újváros Drogambulancia vezetője már több mint egy éve mondogatja, hogy erőteljesen jelen van az utcán az úgynevezett herbál, vagy spice, vagy biofű. Ezek lényegében szintetikus kannabioidok. Valamiért nem tud eltűnni a városból, pedig már haltak meg tőle. Vagy sokkszerű leállásban haltak meg, vagy olyan leépülést okozott a szer, hogy használója végül öngyilkos lett. Több ilyen haláleset is volt a városban. A szintetikus kannabioid hatásmechanizmusa hasonló a kannabiszhoz, de meg kell szorozni százzal, tehát nagyon-nagyon erős.

Czere – Ambrus Mária a dunaújvárosi M.R.E drogambulanciájának intézvényvezető
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ettől van, hogy nyálcsorgató zombi lesz belőlük. Emellett még markánsan jelen van az utcán a jó minőségű speed, ami csak annyiban jobb, hogy évtizedek óta ismert a hatása, és akik ezt fogyasztják, azok talán kevesebbet nyúlnak a szintetikus, ismeretlen összetételű drogokhoz. A másik szintetikus, dizájnerdrog az MDPV, vagy más néven AM200, de ismert mefedron és kristály néven is. Ezek is borzasztóan leépítik az embert, a bőrük csúnya lesz tőle, a foguk kirothad, lefogynak. Ha ezek a fogyasztók elindulnak egy MDPV „túrára”, akkor 3-5 napig meg sem állnak. Czere-Ambrus Mária megerősítette, az, hogy a „zombik” megjelentek az utcán, nem azt jelenti, hogy elárasztotta volna Dunaújváros utcáit egy új drog, ugyanazok a vásárlók, csak vélhetően a megváltozott hatóanyag miatt az más hatást vált ki.

Lényegében nem működik a jelzőrendszer ezen a területen

A döbbenetes az, hogy lényegében nem működik jelzőrendszer ezen a területen, pusztán a kiskorúak védelmében. Azonban hiába, hogy egy hétvégén a mentők vonulásainak nagyobb részét teszik ki az öntudatlan alkoholfogyasztók és a bekábítószerezett fiatalok, ők a rendőrséget csak akkor értesítik, ha agresszív a páciens. A kórházban jellemzően a detoxikálóba kerülnek, ahol az életfunkciók fenntartása mellett igyekeznek a mérgektől kiüríteni a szervezetüket, majd hazaengedik őket. Nincs törvényi kötelezettségük, hogy a hatóságot értesítsék. A legtöbbször hiába is tennék, a dizájnerdrogok összetevői még nincsenek tiltólistán. Amikorra felkerülhetnek, már újabb hatóanyagokkal kerülnek az utcára. Igazából az sem egyértelmű, miről kéne jelentést tenni. A tünetek alapján nem lehet eldönteni, hogy gyógyszerre ivott az illető, teszem azt vigyázatlanságból. A teszt sem mutatja ki. Sok esetben a zombi állapotú drogos egészen egyszerűen a Rivotril nevű gyógyszerre iszik alkoholt, az is hasonló tüneteket produkál. A drogambulancia vezetője egyedül a megelőzésben látja a megoldást, hogy a fiatalok tudjanak nemet mondani a drogokra.

Öntudatlan rongybábuvá válnak az ismeretlen összetevőjű szer hatására (képünk illusztráció) Fotó: metro.co.uk

Sipos Mónika főhadnagy, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott szóvivője elmondta, országos viszonylatban is gyakori, hogy kábítószer-fogyasztás miatt büntető eljárás indul. Terjesztőkkel szemben ebben az évben még a dunaújvárosi rendőrök nem indítottak eljárást. Rendszeresen vannak ilyen ügyek, de jellemzően nem bejelentés útján jut a tudomásukra, hanem igazoltatások, ellenőrzések alkalmával derül ki, hogy fogyasztott ilyen szert és szakértői véleményekkel igazolják vagy cáfolják, hogy volt-e a szervezetében kábítószernek minősülő anyag. Sipos Mónika hangsúlyozta, kollégái kiemelt figyelmet szentelnek ezeknek a kiszűrésére és visszaszorítására, folyamatosan dolgoznak azon, hogy kirívóan ne legyen jelen. Most is vannak folyamatban ilyen ügyekben büntetőeljárások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában