Uszodatörténet számokban

2018.07.23. 07:00

Hamarosan kezdődik az 1977 áprilisában felavatott fedett uszoda felújítása

Hamarosan kezdődik az 1977 áprilisában átadott városi sportuszoda felújítása, amely negyven évvel ezelőtt a térség egyik legmodernebb vizes sportlétesítményének számított.

Szabó Szabolcs

A dunaújvárosi uszodatörténet első nagy állomása hatvan évvel ezelőtt történt. A sport­uszoda átadásáról így számolt be a Sztálinvárosi Hírlap: „Pénteken délután (1958. augusztus 8. – a szerk.) 5 órakor szemerkélő esőben gyűltek össze a víztorony melletti új sportuszodánál a sztálinvárosi dolgozók, hogy tanúi legyenek az új létesítmény átadásának. Zászlódíszbe öltözött a környék, s a medencében már hullámzott a víz.” A lelkes beszámoló kiemelte, hogy a beruházásra akkor kétmillió forintot fordítottak, néhány kiegészítő létesítmény, így például az öltözők egy része nem készült el az átadásra. A város első uszodája reggel hat és este kilenc óra között várta a sportolókat és a fürdőzőket, a víz hőfoka már ekkor szabályozható volt, a medencét zárás után klórral fertőtlenítették. A belépésért pedig négy forintot kértek a vendégektől.

Az országos népszerűségnek örvendő 24 órás úszómaraton, amely évről évre októberben várja a vizes sportág szerelmeseit.

A következő két évtizedben több kisebb lépésben fejlesztették az uszodát, gyermekmedence is épült. A Dunaújvárosi Hírlap először 1972-ben tette fel a kérdést hasábjain: mikor is lesz fedett sportuszoda a városban? A válaszra egészen 1975 elejéig kellett várni, ekkor megszületett a központi döntés: 1977. április 4-re át kell adni az új létesítményt. A város lapja 1975. március 11-én az alábbi vezető hírrel jelent meg: hétfőn reggel nyolc órakor ünnepélyes keretek között megkezdődött Dunaújváros új fedett uszodájának építése.

Az uszoda rekordidő, kevesebb mint 25 hónap alatt készült el, a nemzetközi szabványoknak is minden tekintetben megfelelő, feszített víztükrű medencéje a kor csúcsszínvonalának számított. Tervezőit és építőit számos szakmai kitüntetéssel díjazták.

Az 1977-es avatóünnepség Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A beruházás sikerét széles összefogás segítette. A Dunaújvárosi Hírlap 1977. április 1-jei számának összegzése szerint a 25 hónap alatt a dunaújvárosiak 320 ezer óra társadalmi munkát végeztek, a város vállalatai dolgozóik munkája arányában 4 millió 587 ezer forintot fizettek be az uszodaépítésbe. Emellett az uszoda csarnokvázának tervezését és elkészítését a Dunai Vasmű dolgozói vállalták.

Az 1977. április 2-án rendezett hivatalos átadóünnepségen a szónokok kiemelték, hogy már korábban megkezdődött a helyi úszósport szervezése, ennek keretében 1977 február 1-jével megalakult a Kohász úszószakosztálya. Az esemény gálaversenyén a medencében tempózott többek között a hazai úszósport legendája, Verrasztó Zoltán és Hargitai András is.

Ennyi múltidézés után néhány szó a jelenről. Az idén 41 éves létesítmény teljes körű felújítása hamarosan elkezdődik. A munkálatok összköltsége megközelíti majd a 3 milliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában