Azon, hogy egy tízéves gyereket ér stroke, mindenki csak megdöbbenni tud...

2018.09.19. 20:00

Hajléktalanok gyűjtöttek pénzt a hosszú utókezelésekre

Ami a negyedikes Marcival történt, az egyszerűen egy hagymázas rémálom!

Pekarek János

Dunaújváros Villányi Bertalan, a Dózsa-iskola negyedikes diákja, aki kemény, sportos gyerek: hat és fél éve dzsúdózik, szeptember 6-án este 11 órakor rosszullétre panaszkodott otthon szüleinek, majd eldőlt az ágyon, és már válaszolni sem tudott nekik.

Stroke.

„Stroke alakul ki akkor, amikor valamely agyterület vérellátása oly mértékben leromlik, hogy az az agysejtek pusztulásához vezet.”

Mentők, kórházak, vizsgálatok.

Berci ma a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházban fekszik, s ha minden jól megy, pénteken hazajöhet. Édesanyja szerint viszonylag jól van, bár bal lába nem működik tökéletesen: emiatt valószínűleg hosszú utókezelésekre számíthat.

Hosszú és drága utókezelésekre.

Berci szülei egyszerű munkásemberek, három gyereket nevelnek, akik közül Berci a legfiatalabb.

A leggyorsabban az iskola reagált a család helyzetére. Az első körben, még a múlt héten a tanárok, a diákok, a szülők, az iskola dolgozói („első körben”) 230 ezer forintot adtak össze Berci gyógykezelésére.

Berci édesanyja Kovács Jánostól vehette át az összegyűjtött adományt

Ugyanakkor az iskola internetes honlapján megjelent egy felhívás, hogy aki tud, az segítsen, nagy szükség van rá!

Ezt a felhívást lapunk is közölte a napokban. Eljutott a hír a Kandó téri hajléktalanellátó központba is.

Azok az emberek pedig, akik maguk is segítségre szorulnak, gyűjtést rendeztek (még egyszer: Gyűjtést Rendeztek!) egymás között, hogy így támogathassák Berci teljes felgyógyulását.

A gyűjtést a Kandó téren lakó 29 hajléktalan kezdte, és első szóra csatlakozott hozzájuk a Papírgyári úton lakó további 72 társuk.

Szószólónak Kovács Jánost választották, aki szemlátomást zavarban volt ebben a szerepben, az adományok számára szokatlan oldalán. Azonban a lehető legjobban oldotta meg a feladatot: egyszerű szavakkal nyújtotta át a borítékban lapuló százezer forintot, mondván: reméli segítenek ezzel.

Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Egészen biztosan.

Ha az összeg maga nem is lenne segítség (pedig az), a gesztus maga mindenképpen lelket önt a váratlan csapástól rendkívül rossz lelkiállapotba került családba.

Ahogyan Tóth Györgyné, a Dózsa György Általános Iskola igazgatója fogalmazott az intézmény könyvtárában rögtönzött átadási ünnepségen: amíg ilyen emberek vannak a társadalomban, addig nem kell elkeseredni!

S még nem volt vége.

Amíg ilyen emberek vannak, addig nem kell elkeseredni!

Berci egyik osztályfőnöke, Schmidt-Szabó Gabriella elmondta, hogy a fiú javára indított iskolai gyűjtés nem állt le az első 230 ezer forint után. A tegnapi napig a diákok, tanárok, dolgozók, szülők további összeget gyűjtöttek, s az osztályfőnök megragadta az alkalmat, hogy ezt a 272 ezer forintot is ott és akkor, a könyvtárban nyújtsa át a meghatódott édesanyának.

Aki sokáig megszólalni sem tudott, s utána is csak annyira, hogy: köszönöm.

S még mindig nem volt vége.

Már csak Berci édesanyjával ketten maradtunk a könyvtárban, a fiú esélyeiről kérdeztem őt, amikor ismét megjelent az osztályfőnök: a folyosón további 7210 forintot nyomtak a kezébe, Bercinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában