önkormányzati támogatással

2018.08.17. 13:00

Foto-graffiti a Rómain – Tetoválók elevenítik meg Dunaújváros múltját

Akik a Római városrész felé, a Fáy András utca irányában jártak a napokban, láthatták, hogy a parkoló sarkán lévő nagy, üres falfelületen megjelent egy fotográfiai pontosságú graffiti, amely a város múltját idézi. Nem partizánakcióról van szó, sorra jönnek majd az újabb képek, a környéken lakók nagy örömére.

BT

Az ötletgazda Joó László Joe nem csak megálmodta a falfestést, maga is kezébe veszi a flakont Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

Az ötletgazda Joó László Joe (akit a BeatKOHO rappereként már ismerhetünk) tetováló volt, lényegében az InkSane Tetováló Stúdió kezdeményezéséről beszélhetünk. Szerettek volna valami közcélú dolgot véghez vinni, ha már a hétköznapokban is ilyesmivel foglalkoznak. Az első ötlet egy street art kiállítás volt, ezzel kereste meg a Kortárs Művészeti Intézetet.

A retró jegyében készülnek a képek

A végeredmény az lett, hogy közgyűlési döntés alapján az önkormányzat, valamint a Modern Művészetért Közalapítvány támogatásával az ÚjPart Egyesület szárnyai alatt indulhatott el a projekt, az egyesület egy most futó sorozatának részeként. A sorozat ezt megelőző állomása a KMI-ben éppen látogatható 7ségek között című kiállítás, a második állomás ez, amelyben a tetováló fiúk a város múltját idéző archív fotóválogatást festenek a bástyafal felületére Bali Attila gyűjteményéből válogatva, a harmadik pedig egy alkotótelep lesz, amely köztérre a közönség bevonásával készít majd alkotásokat.

Az ötletgazda Joó László Joe nem csak megálmodta a falfestést, maga is kezébe veszi a flakont Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

A tetováló baráti társaság úgy gondolta, hogy nem a megszokott frázisokat ismételnék meg a városról, ők nem a víztornyot vagy a Kohász szobrot szerették volna viszontlátni a falakon, megpróbáltak inkább egy kicsit visszahozni a város múltjának hangulatából, hogy a képeken akár magára ismerhessen az, aki építette a várost. Így kerülnek oda a retró jegyében a földmunkások, a Dunai Vasmű Építője, a vidámparkban játszó gyerekek, de lesznek vasutasok, a parkból másik jelenet is, a Bagolyvár épülése, egy olvasztár, valószínűleg egy kikötőrészlet, de tervezik, hogy beépítik a kompozícióba azt a lányfejet is, amely hosszú éveken át a fal egyetlen dísze volt és megjelenik majd a Római városrész is valahogyan.

 

A fiúk nem hiába töltik a szabadságukat ezzel a tevékenységgel (a támogatás az alapanyagokra vonatkozik), már nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak, méghozzá legnagyobb meglepetésükre elsősorban az idősebb korosztálytól, akikben élő emléket idéznek a képek. Azt is elárulták, szívesen folytatnák majd ezt a tevékenységet megfelelő támogatás esetén, ötletük van bőven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában