figyeljünk egymásra!

2018.08.17. 16:30

Első a biztonság, az ünnepi hétvégén is

Augusztus 20.-a nem csak tűzijáték és mulatság, rengetegen dolgoznak azért a háttérben, hogy ne essen baja az eseményen résztvevőknek.

police.hu / Katasztrófavédelem / MTI / duol.hu

Augusztus 20-án Dunaújváros és környéke is megelevenedik, rengeteg programmal készülnek a környező települések is.

A programokon részt vevők biztonságáról több ezer ember gondoskodik – mondta a kormányszóvivő pénteken Budapesten, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) központjában.

Idén három napon át tartanak az augusztus 20-ai központi rendezvények

Kovács Zoltán, a rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs, a hosszú hétvégén is folyamatosan azon dolgozik majd, hogy mindenki méltón, biztonságban tudja megünnepelni az ország születésnapját. Számos településen már korábban megtartják az ünnepi rendezvényeket.

Lakatos Tibor, az ORFK közrendvédelmi főosztályának vezetője azt is elmondta, hogy 358 tűzijátékot jelentettek be az országban. Ezek helyszíni vizsgálatát az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal (OKF) közösen végezték el.

Több rendezvényhelyszín berendezése jelenleg is tart, azok helyszíni ellenőrzésén a hétvégén is folyamatosan dolgoznak majd a tűzoltók.

Napközben és este is mindenki figyeljen arra, hogy a nagy melegben, szárazságban akár egy eldobott cigarettacsikk is könnyen tüzet okozhat – Hajdu Márton, az OKF szóvivője.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője mindenkit óva intett attól, hogy magas helyre, háztetőre másszon fel. Kiemelte továbbá, hogy vigyázzanak a gyerekekre, különösen a tűzijáték után, amikor oszlik a tömeg.

Az időjárásról

Folytatódik a napos, meleg idő, inkább csak szombaton és hétfőn van esélye néhány helyen zápornak, zivatarnak, de azok is rövid ideig tartanak majd. A maximumhőmérséklet várhatóan kevéssel 30 Celsius-fok felett alakul majd – közölte Bonta Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési főosztályának vezetője.

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért most is az operatív törzs felel, amelynek tagjai mások mellett a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség, a Terrorelhárítás Központ, a Köztársasági Elnöki Hivatal, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ képviselői is – írja az MTI

Közlekedési kisokos

Aki Székesfehérváron szeretné megünnepelni augusztus 20-át, forgalomkorlátozásokra kell számítania – számol be róla a police.hu

Az óriásbábok történelmi felvonulása miatt 16 óra és 18 óra közötti időben a Koronás Park – Mészöly Géza utca – Szabadságharcos út – Mátyás király körút – Fő utca – Városház tér – Kossuth utca – Szent István tér útvonalon kell szakaszos útlezárásokra számítani. A lezárással érintett útszakaszok, csomópontok a menet elhaladását követően folyamatosan megnyitásra kerülnek.

A Szent István tér rendezvény miatt 16 órától előreláthatólag 19 óráig lezárásra kerül.

A tűzijáték lebonyolítása érdekében 21 óra 30 perctől körülbelül 23 óráig teljes útlezárás lesz érvényben a Selyem utcában, a Halász utcában, a Kelemen Béla utcában, valamint a Horog utcában.

A forgalomkorlátozások miatt esetlegesen kialakuló torlódások esetén rendőrök fogják segíteni a közúti közlekedés folyamatosságát.

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek!

Mit tanácsol a Katasztrófavédelem?

A katasztrófavédelem szakemberei előzetesen a központi állami ünnepségsorozat valamennyi helyszínét bejárják, megvizsgálják a menekülési útvonalakat és a vízlelőhelyeket. A szervezők a katasztrófavédelem útmutatásai alapján menekülési útvonalakat alakítanak ki, így baj esetén a tűzijáték közönsége a lehető leggyorsabban el tudja hagyni a helyszínt. Az útvonalakat jól látható táblák jelzik, a kiépített hangosítási rendszeren keresztül pedig a nézők folyamatos és pontos tájékoztatást kaphatnak a teendőkről, és amennyiben szükségessé válik, a kiürítés rendjéről.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy mielőtt elindulna az ünnepi rendezvényekre, tájékozódjon az időjárási előrejelzésről, illetve az érvényben lévő vagy várható meteorológiai riasztásokról, a rendezvényen pedig minden esetben tartsa be a szervezők és a hatóságok utasításait – írja a BM OKF

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában