Megújulás, változás és sok kisgyermek

2018.09.19. 11:30

Elkezdődött az új tanév az Eszterlánc óvodában is

Nagy volt a sürgés-forgás a dunaföldvári Eszterlánc óvoda két épületében a nyári hónapokban, s több változással indult az új nevelési év.

L. Mészáros Irma

Jelentős felújítási munkák folytak az Iskola utcai óvoda épületében. Energetikai szempontból előnyös, hogy elvégezték a falak szigetelését, kicserélték a nyílászárókat. Korszerűsödött a fűtési rendszer, új kazánt építettek be, s még folyamatban van a napkollektorok felszerelése. Megújult a vizesblokk és a parketta, sőt külső-belső festéssel is megszépült az épület. Látványosan megváltozott épületbe érkezhettek szeptember 3-án a gyerekek.

Az utóbbi évek legmagasabb óvodai létszámával kezdtek: 294 gyermeket írattak be. A helyi óvoda sajátossága, hogy a város különböző területrészein, összesen négy helyen fogadják a gyermekeket. Most egy nagy létszámú csoportnak a régi, Kossuth utcai óvodai épületben hoztak létre felújítással tágas csoportszobát, öltözőt, mosdót és tálalókonyhát. A tornaszoba kialakítása is elkezdődött. Az udvaron megtörtént a tereprendezés, az alapvető játékok már rendelkezésre állnak. A játszóudvar igényes kialakítására érkeztek szülői felajánlások, s a fenntartó önkormányzat segítségére, illetve az óvodai alapítványra is számítanak.

A változás nem csak az épületeket érintette. Július végén lemondott a Dunaföldvári Eszterlánc Óvoda, Bölcsőde és Konyha egy éve kinevezett igazgatója, György Márta. A képviselő-testület az augusztusi rendkívüli ülésén egy évre Úr-Hosszú Edinát, a közoktatás-vezetői végzettséggel rendelkező óvodapedagógust bízta meg, hogy 2019. július 31-ig lássa el az igazgatói feladatokat. A vezetői pályázatot januárban kell kiírni.

Bödéné Horváth Valéria óvónő, mögötte vidáman játszanak a gyerekek a „külvégi” óvoda udvarán Fotó: a szerző felvétele

Az intézménycsoporthoz tartozó Varázskert bölcsődében egy sikeres pályázat finanszírozásával már korábban teljesen befejeződött a modernizáció. Tető- és nyílászárócsere zajlott, elvégezték a szigetelési munkákat, napelemeket, új fűtési- és szellőztető rendszert helyeztek el. Jól felszerelt termekkel, megszépült udvarral, sok új játékkal kezdődhetett az új nevelési év a bölcsődében, ahol egy újabb csoport is indult.

A kisgyermekek egészséges fejlődését nemcsak a tiszta, megújult épületek és a játékok szolgálják, hanem a nevelők, pedagógusok jó munkakollektívája is.

A gyerekek életkora szerint

Dunaföldváron az önkormányzat döntése alapján az idén 11 óvodai csoportot indítottak.

Mint lapunkban beszámoltunk róla, a korábbi vezető a vegyes csoportok felbontásával megosztotta a szülői, pedagógusi közösségeket, főleg a József téri óvodában. Szeptemberre a csoportok többségét a gyermekek életkora szerint alakították ki, ám részben osztott csoportokat is kellett indítani. Személyi változások is történtek, de – mint a megbízott igazgató elmondta – minden állást be tudtak tölteni: két új óvónő, egy dajka és egy pedagógiai asszisztens lépett munkába. Így a vezetőn kívül huszonkét óvónő végzi a munkát, s a dadusokon kívül két asszisztens és egy fejlesztőpedagógus segíti a kisgyermekek nevelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában