évforduló

2019.05.21. 07:00

Egy családi vállalkozás, ami már világcégeknek is dolgozik!

A napokban rendezik egy helybéli, családi cég évfordulós ünnepségét, ami igazán ritkaság!

Pekarek János

Huszonötödik évfordulóját ünnepli a napokban a Dunasín Kft., a Papírgyári úton működő családi vállalkozás, amely acélszerkezeti gyártó és építő-szerelő munkájáról nevezetes leginkább. No, és arról, hogy azon ritka magyarországi családi cégek közé tartozik, amelyben már megoldották a sokakat még nyomasztó generációváltás problémáját. Ősi Róbert, a cégalapító és ügyvezető ugyanis három éve nyugdíjba vonult (bár azóta is napi négyórás munkaidőben, tanácsadóként jelen van), a céget két lánya vezeti. Adrienn a műszaki vezetésért, Kornélia a vállalkozás pénzügyeiért felelős. Ez már csak azért is érdekes, mert Kornélia eredeti foglalkozása geológus, Adrienn pedig könnyűipari mérnök és minőségbiztosítási szakmérnök. Ennek ellenére nehéz dolga lenne annak, aki szakmai kérdésekben vitatkozni akarna velük.

A Dunasín Kft. két vezetői generációja: középen Ősi Róbert, balról Kornélia, jobbról Adrienn
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Történt egyszer például, nem is olyan régen, hogy egy nagy gyárba hívták őket berendezést javítani – és ott alaposan meglepődtek, amikor a cégalapító a két lányával együtt jelent meg. A megrendelő céget vezető külföldi szakember hazájában ugyanis (fogalmazzunk finoman) a hölgyek egyenjogúsága még közel sem áll olyan szinten, mint nálunk. A Dunasín menedzsernőit az ajtóban sem engedték előre... Aztán a hölgyek felmérték a teendőket, elkészítették a pótalkatrészeket, beszerelték mindet határidőre, a megígért minőségben, kifogástalanul – és a legközelebbi meghibásodásnál már úgy hangzott a telefon a külföldi vezetőtől, hogy: „Ki tudnák küldeni azt a hölgyet, aki a múltkor nálunk vezette a munkát?” Ki tudták küldeni, és már a kapuban várták őt, előreengedve mindenhol! A Dunasín annyira családi cég, hogy Ősi Róbert felesége, Ágnes is ott dolgozott a közelmúltbéli nyugdíjazásáig: addig ő intézte a pénzügyeket.

Már dolgoznak a gyártócsarnok bővítésén

De a vállalkozás méretei is családiasak: az állandó munkatársak tizenegyen vannak, munkáktól függően a létszámot alvállalkozókkal egészítik ki. Igazán nagy munkák idején, amikor például a Hankook előkészítő részlegét építették (a villamos szereléseket leszámítva mindent ők csináltak ott és erre rendkívül büszkék!), akkor mintegy nyolcvanan iparkodtak együtt a közös célért. Ősi Róbert arra a legbüszkébb, hogy nem kell hirdetniük: azok a megrendelőik, akiknek egyszer már dolgoztak, elsöprő többségben újra hívják őket. Amikor egy ajkai partnerük markolója elromlott, körül sem néztek környékbeli javító vállalkozás után, hanem azonnal teherautóra rakták a gépet és küldték Dunaújvárosba... Emellett minden évben vannak új megrendelőik is, méghozzá egyre többen!

Munkában a lángvágó automata a Dunasínnél

Gyakorlatilag mindennel foglalkoznak, ami acélból van. Jelenleg egyszerre tíz munkán dolgoznak, a Papírgyári úton álló csarnokuk másfélszeresére bővítése is most folyik. A megrendelőik között olyan világcégek is vannak, mint például a Samsung. Évente mintegy 200- 250 árajánlatot készítenek megrendelőiknek, ezek legnagyobb részét el is fogadják. Kiugróan jó évük volt 2008: amikor a világ épp gazdasági válságba süllyedt, ők fennállásuk legnagyobb árbevételét érték el. Nevezetes munkáik közé tartozik például a monori József Attila gimnázium tornacsarnokának építése. Övék a fóti szemétégető mű évenkénti karbantartása. Budapesten és Pakson is több csarnokot építettek, és a sort még hoszszan lehetne folytatni: az ország nagyon sok részében dolgoztak már. S ami különösen kedves a családi vállalkozás vezetői és dolgozói szívének: nagyon sok acélszobor kivitelezését végezték! A legtöbb közülük a dunaújvárosi szoborparkban áll, de ők csinálták Csepelen a munkahelyi balesetekben elhunytak és megsérültek emlékművét Budahelyi Tibor szobrász tervei nyomán, vagy a Munkácsy-díjas Friedrich Ferenc Viszony című, a pécsi egyetem előtt álló alkotásának kivitelezését is.

Bár a tulajdonosi generációváltást a jelek szerint sikeresen megoldották, a cég nagy gondja, hogy régi munkavállalóik kezdenek megöregedni – és nem látszik az utánpótlás: már megérintette őket a szakemberhiány. De azért a napokban megrendezendő, huszonötödik évfordulós ünnepségen a Campus étteremben ott lesz az elmúlt negyedszázadban a vállalkozás megalapozásában, felépítésében, sikeressé tételében pótolhatatlan munkát végző dolgozók többsége. Gratulálhatnak egymásnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában