tovább...tovább...

2018.06.17. 07:00

Itt van! Vén diák junior, a nyolcadikos ballagók melléklete

A Dunaújvárosi Hírlap összeállításában megjelent a Dunaújváros és környéke nyolcadikos diákjait bemutató ballagási melléklet.

duol.hu

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

Kedves búcsúzó nyolcadikosok!

A ballagás különleges pillanata az életnek. Jelzi, hogy valami véget ér. Benne van a búcsú, az emlékezés, de benne van egy kapu, mely már nyitva áll előttetek egy ismeretlen, kíváncsisággal, vágyakozással, élményekkel teli útra. Az, hogy ezen az úton mi történik veletek, rajtatok múlik. Szüleitek, tanáraitok éveken át igyekeztek tudást, ismeretet, emberséget adni ehhez. Útravalóul szánták nektek. Próbáltak egy sosem lemerülő GPS-t tenni a zsebetekbe, amit használjatok az úton okosan, kreatívan! Legyetek eredményesek, bátrak és sikeresek, hiszen ezt tanították nektek. Magabiztosan, információkkal, tudással tudjatok az úton fejlődni, növekedni, szárnyakat bontani! Csak hinnetek kell magatokban, erőt adni az éppen következő feladatba. Soha nem feladni, mindig mindent végigcsinálni. Szüleitek tovább segítenek benneteket ezen az úton, és találtok új társakat is. Pedagógusokat, barátokat, közösségeket, akikkel felnőtté válásotokig mindent megélhettek. Váljatok jó emberré! Kívánom, hogy egyszer majd azt gondolhassátok magatokról: megtettem minden tőlem telhetőt, kihoztam magamból a legjobbat. Köszönöm „élet! áldomásidat, Ez jó mulatság, férfimunka volt!”

Cserna Gábor

polgármester, Dunaújváros Megyei Jogú Város

A melléklet megtekintéséhez kattintson az intézmény nevére!

Adony

Kedves ballagó diákjaink!

Rövidesen elválnak útjaitok, de nem örökre. Ha tudjátok, őrizzétek meg az adonyi iskolában kötött barátságokat, és kísérjétek tovább egymás útját az előttetek álló felnőtt életben is. Az általános iskolától való búcsúzás során egyrészt öröm, másrészt izgatottság fogalmazódik meg bennetek, s természetesen némi fájdalom is, mely az elengedés velejárója. Vannak köztetek, akik önfeledt boldogsággal lendülnek át ezen a pillanaton, amely életetek egy következő szakaszába sodor. Vannak olyanok is, akikben félelmek fogalmazódnak meg. Higgyétek el, erre semmi okotok! Hiszen az általános iskolai évek alatt pont ezekre, az előttetek álló évekre készítettek fel Titeket tanáraitok. Ne feledjétek, hogy tanáraitok számára mindig öröm a visszajelzés! Szeretettel várnak majd Titeket vissza, hogy beszámoljatok középiskolai élményeitekről. Kedves Ballagó Diákok! Néhány pillanat erejéig gondoljatok szeretettel osztálytársaitokra, tanáraitokra, családotokra és mindazokra, akik az elmúlt nyolc évben bátorítottak, segítettek benneteket. Itt az ideje a köszönetnek! Nyissátok hát ki a világ kapuját! Lépjetek be rajta bátran, lelkesedéssel, örömmel, szorgalommal és kitartással teli szívvel! Becsületes munkával szerezzetek meg minden tudást, ami az általatok elképzelt legboldogabb élethez szükséges! Sok sikert kívánok!!

Ronyecz Péter polgármester, Adony

Baracs

Kedves ballagó!

Vártad már e pillanatot, s most a kapuban állva érzed meg, mit hagysz itt. Kaptál, s adtál is. A gyermekkor biztonsága, tanáraid óvó terelgetése itt most véget ér. Az emberi Én második hétéves fejlődési szakasza szintén véget ér. A szülők, tanárok, segítők, az utolsó pillanatig igyekeznek, hogy az ösztönök tomboló morajába beszűrődhessen a bölcsesség fénye. Most van az ideje kifejezni szeretetünket, aggódásunkat, s idézetekbe rejtett vigasztalásainkat. A reményt keltő gondolatok, az életre szóló jó tanácsok kísérjenek utadon. Most elmész, lesz, aki majd naponta ingázik új iskolájába, lesz, aki messzebbre megy, s csak hét végén jön haza. Az otthoni fészekből, a falu biztonságából kikerülve szokatlan a nagyvilág, amely mostantól mindennapjaid része lesz. Később, ha kíváncsiságod hajt, bejárod a Földet. Dolgozol, tanulsz, sikereid lesznek. De ha botladozol, se feledd „ez a föld a tiéd, ha elmész, visszavár”. Isten áldjon, legyél otthon a világban itthon.

Baracs polgárainak nevében: Várai Róbert polgármester

Dunaföldvár

Kedves Ballagók!

Nemcsak kezdeni a dolgokat, de be is fejezni, ez teszi az embert óriássá – mondta az ókorvégi filozófus, Augustinus. Ti most általános iskolai tanulmányaitok végéhez értetek. Szüleitek s mindazok, akik végigkövették ezt a nyolc évet, a ballagás perceiben meghatódnak, hiszen látják, tudják, hogy a csetlő- botló, izgő-mozgó vagy félszeg kisiskolásokból váltatok szép lányokká, csinos ifjakká. Most elérkezett az az idő, amikor lezárjátok diákéletetek első fontos szakaszát. Bár néha fölöslegesnek éreztétek a tanórákat, még sokat kell tanulnotok, tapasztalnotok. Nemcsak az iskolai tanagyagot, hanem emberi kapcsolatokat, hozzáállást, a világ dolgait is. Városvezetőként azt kívánom, hogy tanulmányaitok befejezése után majd szakmával, diplomával a kezetekben se felejtsétek el: Dunaföldvár visszavár benneteket. Szükség van az ötleteitekre, munkátokra, hogy a város szebbé és élhetőbbé váljon. Ahogy Goethe írta, „a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják, hova tartoznak, de ugyanígy szárnyakat is, amelyek az egyiket a kényszereitől és előítéleteitől szabadítják meg, a másiknak lehetőséget adnak új utakat bejárni vagy inkább repülni.”

Horváth Zsolt, Dunaföldvár város polgármestere

Daruszentmiklós

Daruszentmiklós Kedves Ballagó Diákjai!

„Az elszakadás áll előttünk, Világi lárma csalogat, Az útra néz mindenki köztünk, Kigyúl az ifjú gondolat.” (Puskin)

Elérkezett a tanév vége, a ballagásotok. Ünnepnap a mai. Lezárul egy korszak az életetekben. Búcsúztok osztálytársaktól, barátoktól, tanáraitoktól, az iskolátoktól, ahova a mindennapjaitok fűztek. Barátságok, élmények, érzések – idekötnek Benneteket, igazi maradandó emlékek, amit magatokkal visztek életetek útján. Az itt eltöltött évek alatt félős kisgyermekből élettel teli fiatalokká váltatok, tele tetterővel, kalandvággyal. Felelősségteljes döntést hoztatok, amikor középiskolát választottatok magatoknak, jelölve a szakmát, amit megtanultok majd. Kívánom, hogy a kiválasztott irány maradandó legyen, leljétek meg benne az örömöt és szakmai sikereket. Ezzel együtt ne feledjétek az iskolát, ahol az alapokat tanultátok, a közösséget, amiben együtt éltétek meg a sok programot, amin részt vettetek, és a tudást, amit tanáraitoktól kaptatok. Rövidesen elválnak útjaitok. Fontos, hogy ne szakadjatok el végleg egymástól. Ne veszítsétek szem elől, segítsétek egymást a későbbiekben is! Mondjatok köszönetet szüleiteknek, akik támogattak benneteket a tanulásban, fejlődésetekben. Magam és Daruszentmiklós Önkormányzata nevében kívánom, hogy sikeresen álljatok helyt a választott középiskolátokban. Sose feledjétek el az általános iskolai éveket, és azt, hogy Daruszentmiklóson mindig otthon lesztek!

Rauf Norbert, polgármester

Ercsi

Kedves Ballagó Ercsi Diákok!

„Nézd ezt a fát. Látod a sok falevelet rajta? Mindegyiknek, még a legkisebbiknek is van mélyen lent a földben egy kis hajszálgyökerecskéje, mely élettel látja el. Ősszel lehull a levél, igaz. Minden ősszel lehull. De annak a kis hajszálgyökerecskének a jóvoltából visszatér újra minden tavasszal. … akinek nincs gyökere, az elvész. Sok magyar veszett el így, nagyon sok. Gondolj a gyökérre.” (Wass Albert)

A búcsúzás, egy életszakasz lezárása és egy új fejezet kezdete az, ami most veletek történik. Izgalmas időszak ez, melyben családtagjaitok és tanáraitok mellett Ercsi városa is mellettetek áll. Büszkék vagyunk rátok, és örülünk annak, hogy gyökereitek idekötnek benneteket ehhez a kedves Duna- parti településhez és az iskolához ahol szárnyaitokat bontogattátok. A középiskolában még inkább ki fog nyílni számotokra a világ, sok lehetőséggel, kihívással és alkalmanként viharokkal is. Őszintén remélem, hogy a nagyvilágban is megálljátok majd a helyeteket, és mindig biztos pontként, otthonotokként fogtok tekinteni Ercsire, ahova gyökereitek, családotok és barátaitok kötnek benneteket. Így kívánok nektek töretlen fejlődést, erőt és igaz boldogulást a következő évekre is!

Győri Máté, Ercsi város polgármestere

Előszállás

Kedves Ballagó Nyolcadikosok!

Ugye, milyen gyorsan eltelt ez a nyolc év? Nem is olyan rég volt, amikor elsősként az első napon átléptétek az iskola küszöbét. Az első, iskolában töltött évek segítettek abban, hogy ebben a gyorsan változó világban jobban tudjatok tájékozódni, sikerrel vegyétek az előttetek álló akadályokat. Örömmel gondoljatok majd vissza osztálytársaitokra, és a velük eltöltött időre, minden apró csínytevésre! Hálával emlékezzetek majd tanáraitokra, akik erejüket megfeszítve igyekeztek az általuk birtokolt tudást átadni! Ne feledkezzetek meg az osztálytalálkozók megtartásáról sem! Közületek már most is többen rendszeres résztvevői a település közösségi rendezvényeinek. Kérlek benneteket, hogy ezt minél többen tegyétek később is, hiszen a legnagyobb embert formáló erő a közösségben van. Életetek egy mozgalmas szakasza zárul most le, de a legszebb, legtevékenyebb évek még csak ezután következnek. A további életetekben jó egészséget, boldogságot, tanulmányaitokban pedig sok sikert kívánok!

Farkas Imre polgármester, Előszállás

Kulcs

Kedves Ballagók!

Ebben az évben is elérkezett a tanulóknak az az érzelmekkel teli időszak, melyben arra készülnek, hogy végül június 16-án búcsút vegyenek iskolájuktól. A jövő tanévet mindenki új iskolában kezdi. Sokat köszönhetünk Nekik, számos sikeres területi verseny után, eljutottak megyei versenyekre is. Ilyen volt a Szent László verseny első helye, történelemből a megyei verseny ezüstérme, vagy a diákolimpiai helyezések: első és második hely fociból, kosárból harmadik hely. A megyei kislabdadobó bajnoknő, is tanulónk, Reszegi Dóra, a DKKA igazolt játékosa. Szintén igazolt sportolónk Kriston Júlia is, a Dunaújvárosi Sárkányoknál kosarazik. Tehetséges focistánk Hegedűs Kelemen, akit a DPASE-től a Fradi csapata vár. A kulcsi zeneoktatás dicsőségei a fuvolista Polányi Ákos és a zongorista Ficsúr Barnabás, sok iskolai rendezvényen szerepeltek. Mindannyian más célokat tűztek ki az elkövetkező évekre, amelyek eléréséhez sok erőt kívánok Nekik, hiszen „Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra” írta Weöres egykoron. Remélem, hogy az iskola adott egy erős alapot, amelyre mindig támaszkodhatnak, és bízom abban, hogy Kulcs mindig lesz egy pont az életükben, amelyre ők is boldogan emlékeznek vissza és viszik tovább gyökereiket, Kulcs jó hírét. Sok sikert Fiatalok, csak így tovább!

Jobb Gyula polgármester, Kulcs

Nagykarácsony

Kedves Nagykarácsonyi Ballagó Diákok!

Az életetek egyik legfontosabb szakasza most lezárul, de Ti, a „Vén Diákok” a fiatal éveitek másik csodálatos szakaszába léptek. Mindnyájatoknak gratulálok az általános iskola elvégzéséhez, ez egy komoly feladat volt az életetekben! A ballagás napja van. A Ti ünnepetek, a Családotoké és a Vörösmarty Mihály Általános Iskoláé is. Lehete könnyes ez az Ünnepünk? Föltétlenül. Az örömtől, az izgalomtól és az új iskolákba való indulástól való kis megrettenéstől egyaránt. Kell-e titkolnunk ezeket az ünneplős könnyeinket? Semmiképpen. Mindannyian tudni véljük, hogy mitől csillognak, és tudjuk, hogy a sok, most következő öröm és a szeretet, ami körülvesz benneteket, ragyogó mosolyt fog ültetni a helyére. Legyetek büszkék az eddigi közösségetekre, ami a társaitokat és a tanáraitokat együtt jelenti, valamint a velük együtt elért eddigi eredményeitekre! Mi a jövőben is szeretnénk büszkék lenni rátok. Nem azért, mert valamiben világelsők lettetek, hanem mert jókedvűen, becsülettel megálltátok a helyeteket. Ballagjatok jókedvűen és járjatok szerencsével!

Müller Miklós polgármester, Nagykarácsony

Mezőfalva

Kedves Ballagó Diákok!

Eltelt nyolc év, és a nyolc év alatt rengeteg tudással, rengeteg élménnyel gazdagodtatok. Fontos az, hogy az itt megszerzett tudást a jövőben is tudjátok majd használni, és céljaitok elérése érdekében jóra fordítani. Úgy gondolom, hogy a mezőfalvi iskolában eltöltött nyolc év egész életetek egyik legmeghatározóbb nyolc éve volt. Remélem, hozzám hasonlóan, ha visszaemlékeztek az itt eltöltött időre, akkor csak a szépre emlékeztek majd. Kívánom azt, hogy továbbtanulásotok sikeres legyen, sikeres legyen a választásotok abból a szempontból is, hogy majd a megszerzett szakképesítés biztos megélhetést teremtsen nektek, illetve majd családjaitoknak. A mostani időszak felgyorsult világa, technikai fejlődése mindenki számára lehetőségeket, kapukat nyit meg. Soha ne felejtsétek el, hogy az az iskola, ahonnan elindultatok, ahol az alapokat megkaptátok, az a település ahol éltek, mindig meghatározó lesz az elkövetkezendő életetekben. Remélem, a kiválasztott célokat el tudjátok érni, amihez sok erőt, kitartást és egészséget kívánok.

Márok Csaba polgármester, Mezőfalva

Nagyvenyim

Kedves Ballagó Nagyvenyimi Nyolcadikosok!

Nyolc évet töltöttetek el a Nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskolában. Eljött az idő, hogy továbblépjetek, hogy új utakat járva, új iskolákban folytassátok tanulmányaitokat. Lezárul az életeteknek ez a szakasza. Elköszöntök tanáraitoktól, az iskola dolgozóitól, a tantermektől. Búcsút vesztek egymástól is, és kíváncsisággal teli várakozással tekintetek a jövőbe. Nyolc szép évet töltöttetek iskolánk falai között. A közös emlékek, a boldog diákévek felejthetetlen pillanatai elkísérnek benneteket egész életeteken át. Hamarosan üres és csendes lesz az iskola nélkületek, s az őszi gyerekzsivaly már új hangok felerősödését hozza. De soha ne feledjétek, hogy a mi Venyimi Iskolánk tanulói voltatok! Tavaly még ti díszítettétek az osztálytermeket, a folyosókat a nyolcadikosok ballagására, és ti vártátok a legjobban, mikor mehettek már végre haza az ünnepségről. Az idei ballagáson már ti lesztek az ünnepeltek, virágok, ajándékok és pityergő anyukák, apukák között. Nektek szól most a „Gaudeamus igitur”, mely annyit tesz: Míg fiatal vagy, légy vidám!

Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere

Perkáta

Kedves Perkátai Ballagó Diákok!

E fórumon lehetőségem nyílt, hogy ballagásotok alkalmából, egy pár sorral elbúcsúzzak én is Tőletek. A ballagás a Ti ünnepetek, melyen lezárul életetek egy szakasza. Öröm és egyben bánat is, hogy eljutottatok gyermekkorotok végéhez, de mindenképp egy új életszakasz kezdődik számotokra. Életetek e fontos pontján én csak annyit kérhetek, hogy legyetek büszkék mindig arra, hogy perkátaiak vagytok, hogy a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola és AMI tanulóiként végeztétek el általános iskolai tanulmányaitokat, s mindenekelőtt köszönjétek meg szüleiteknek, pedagógusaitoknak az elmúlt évek alatt nyújtott segítséget. Tartalmas életet kívánva Tamási Áron szavait adnám útravalóul!

„Tiszta és nagy dolgokhoz csak tiszta és egyenes úton lehet eljutni.”

Somogyi Balázs polgármester, Perkáta

Rácalmás

Kedves Rácalmási Nyolcadikos Diákok!

Ilyenkor, tavasszal, kora nyáron minden megszépül: a gondolatok kivirágoznak, az érzések áttüzesednek, s az akarat világot megváltó tettekre készteti az embert, főleg, ha fiatal, ha diák. És ez így van rendjén, mivel az ifjúság a jövő várományosa. Életeteknek egy korszaka, a boldog általános iskolai évek gondtalan időszaka most lezárult, búcsúzni kell: a tovatűnő gyermek- és diákévek, a színes ábrándok, az első szerelmek, a hólabdás téli udvar, a Jankovich-hét, a nagy ásványbörzék, az osztálytermek zsongása megmaradnak szép emléknek. Ballag már a vén diák! Indultok egy új útra. Vár titeket a folytatás, gimnáziumban, szakközépiskolában. Engedjétek meg, hogy a batyutokat megtöltsem Rácalmás Város Önkormányzatának jókívánságaival! Teljesüljön minden álmotok, vágyatok az életben!

Schrick István polgármester, Rácalmás

Pusztaszabolcs

Kedves Nyolcadikos Ballagó Pusztaszabolcsi Diákok!

„Nem az a lényeg, / hogy együtt tanultunk, Hanem az, hogy együtt / voltunk. Együttlétünkben közöttünk / lebegett, s kötözte szálait a szeretet. (Szalai László)

Szeretettel köszöntök minden pusztaszabolcsi ballagó diákot! Elhagyjátok az iskolát, többségetek itt hagyja a várost is. Valaki csak nap közben nem lesz itthon, néhányan a kollégiumot választottátok. Állandóan utazni fogtok. Kísérje végig utatokat a szeretet, a szerencse, a jókedv és az egészség. E négy jó barátot ne veszítsétek el. Legyen ott a szerencse, ha vizsgáznotok kell. Legyen veletek a szeretet, ha bajba kerültök. Legyen mindig jó a kedvetek, mert azzal minden megváltozik. Sose hagyjon el titeket az egészség, hogy sokáig együtt legyetek, együtt tanuljatok. Kívánok sok sikert nektek a további élethez! Kívánom, hogy megtaláljátok a helyeteket a világban, bármerre is jártok! Kívánom, hogy szép emlékekkel gyertek vissza kedves iskolátokba az osztálytalálkozók alkalmából. Ne feledjétek Pusztaszabolcs mindenkor, mindenhonnan visszavár.

Csányi Kálmán, Pusztaszabolcs Város Önkormányzat polgármestere

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában